SDSS-ova zastupnica Dragana Jeckov: Plakati u Rijeci su pokušaj zastrašivanja Srba

U Rijeci su osvanuli plakati putem kojih neregistrovano Hrvatsko udruženje pravoslavnih branitelja poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i pripadnici nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve, što je na konferenciji za medije u Rijeci osudila SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov.

– Okupili smo se danas na ovom mestu povodom sramnog plakata koji je osvanuo u Rijeci, a čiji sadržaj za cilj ima zastrašivanje i pritisak na pripadnike srpske zajednice uoči predstojećeg popisa stanovništva. Naime, u Rijeci je osvanuo jumbo plakat nepostojećeg i neregistrovanog udruženja kojim se poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i pripadnici nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve. Ovo je jedan od načina zastrašivanja i pritisaka na ionako osetljivu srpsku zajednicu u Republici Hrvatskoj – rekla je Dragana Jeckov.

Sunarodnike je pozvala da ne nasedaju na ovakve provokacije i pokušaje zastrašivanja uoči predstojećeg popisa stanovništva.

– Mi našu medijsku kampanju koja se tiče popisa stanovništva baziramo na slobodi izjašnjavanja, na slobodi da se svako putem samopopisa ili na klasičan način popisivaču izjasni o svojoj nacionalnosti, veri i pripadnosti Crkvi. Sve pripadnike srpske zajednice i uopšte ljude u Republici Hrvatskoj pozivam da se slobodno izjasne, bez straha. I svakako da sve vrste pritisaka prijave nadležnim institucijama – poručila je Jeckov.

Najavila je i da će zatražiti da se utvrdi ko je platio taj plakat, s obzirom da je reč o neregistrovanom i nepostojećem udruženju, kojeg nema ni u registru udruženja niti u registru neprofitnih organizacija.

Pored SDSS-ove saborske zastupnice, javnosti su se obratili i predstavnici Veća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke Vesna Blanuša, Milan Vukelić i Milan Opačić, koji su takođe pozvali sve građane da se na predstojećem popisu izjasne slobodno i bez straha.