U cilju nastavka pomoći zemljotresom stradalom stanovništvu Banije, Srpsko narodno veće pokrenulo je humanitarnu akciju “Banija je naša kuća” koja traje od 11. avgusta do 8. novembra, odnosno 90 dana predviđenih po Zakonu o humanitarnoj pomoći. Kako je navedeno, cilj organizovanja ove akcije je prikupljanje finansijskih i materijalnih sredstava za pomoć široj zajednici na području Sisačko-moslavačke županije u saniranju šteta nastalih zbog zemljotresa koji su se dogodili na tom području.

Humanitarna pomoć prikupljaće se pozivima prema pravnim i fizičkim osobama, putem objava na društvenim mrežama, web-stranici i u medijima, slanjem elektronske pošte, terenskim prikupljanjem humanitarne pomoći te organizacijom drugih aktivnosti, navodi se u rešenju kojim Gradski ured za socijalnu zaštitu u Zagrebu odobrava ovu akciju.

Srpsko narodno veće otvorilo je multivalutni račun na koji se primaju uplate za humanitarnu pomoć za nabavku svega što je u ovom trenutku neophodno stanovnicima Banije pogođenima potresom.

Kako ističu u SNV-u, nužno je da humanitarna akcija i dalje traje jer se u narednim mesecima stanovništvo mora pripremiti za zimu. Ne znamo kad će započeti obnova u punom zamahu, zbog toga je nužno prisustvo SNV-a i njegovih koordinatora i aktivista na terenu. Osiguravamo transparentnu platformu za pomoć ljudima kojom se šalje poruka da se obnova mora ubrzati, zaključuju u SNV-u, a prenosi portalnovosti.hr

Novosti podsećaju da je tokom akcije SNV-a “Banija je naša kuća” koja je trajala od 30. decembra 2020. do 29. marta ove godine, preko namenskog računa primljeno je ukupno 2.142.689 kuna. Finansijska sredstva uplatili su građani, pravne osobe i srpske institucije. SNV je prenamenio 400.000 kuna za stradale u zemljotresu, dok je najveći broj novčanih donacija pristigao od pravnih osoba.

Pristigla sredstva korištena su za kupovinu materijalne pomoći: nabavljeno je 39 kontejnera i različiti građevinski materijal neophodan za saniranje štete nastale na stambenim kućama i privrednim objektima. Nabavljeno je 1.300 paketa s prehrambenim i higijenskim proizvodima, a SNV je pružio novčanu pomoć od 15.000 kuna pučkoj kuhinji Merhameta iz Siska, 5.000 kuna dato je Udruženju slepih Sisačko-moslavačke županije, a Crvenom krstu ustupljena je donacija u vidu 500 gumenih čizama.

Preko humanitarne akcije “Banija je naša kuća” primljene su i materijalne donacije u vrednosti od 4,7 miliona kuna. Osigurano je 125 kontejnera za privremeni smeštaj porodica, od kojih je 86 donirala Srpska pravoslavna crkva, odnosno Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, a 25 ambasada Srbije. Većinu doniranog građevinskog materijala u vrednosti od 376.500 kuna osigurao je Fond za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu iz Novog Sada.

Upute za uplatu sredstava:

Primatelj: Srpsko narodno vijeće, Gajeva 7, 10 000 Zagreb

IBAN: HR9623600001502947100

Zagrebačka banka d.d.

Model: HR 00

Poziv na broj: OIB SNV-a (29873902790) ili datum uplate

Opis uplate: humanitarna akcija “Banija je naša kuća” GZG-HA/KAT-21-60

Za uplate iz inostranstva SWIFT: zabahr2x