Praznik Preobraženja Gospodnjeg proslavljen u Dalj planini

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju praznik Preobraženja Gospodnjeg.

Svetom arhijerejskom liturgijom kod hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj planini, blagosiljanjem slavskog kolača i grožđa i posluženjem za sve sabrane, obeležen je praznik Preobraženja Gospodnjeg na području Eparhije osečkopoljske i baranjske SPC. Time je završio i ovogodišnji Preobraženjski sabor.

Sabor je počeo sinoć, prazničnim večernjim bogosluženjem sa petohlebnicom, nakon čega je održan i kulturno-zabavni program u izvođenju Tamburaškog sastava “Dunavske zore” iz Borova.

Prazničnom večernjem bogosluženju prisustvovala je i narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije i članica skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Sanja Lakić te SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov.

– Zaista mi je zadovoljstvo što sam dobila poziv od vladike Heruvima da prisustvujem ovom događaju. Ovde nisam prvi put. Od januara, kada sam prvi put posetila Dalj planinu ovo je četvrti put da sam u ovom manastiru i zaista se radujem što sam zajedno s ovim narodom na ovaj veliki praznik. Bila sam pre nekoliko nedelja i na Letnjem kampu kaligrafije u Dalj planini i pozvala sve mališane da budu moji dragi gosti u prestonici svih Srba Beogradu. Zakazali smo posetu za 6. avgust. Nažalost, zbog ove situacije sa koronavirusom tu posetu smo morali da odložimo. Svakako poziv ostaje. Biće mi zadovoljstvo da ih ugostim u Beogradu – poručila je u izjavi za Radio Borovo poslanica Sanja Lakić.

– Uvek je puno srce kada dolazim u ovaj manastir. Blagosloveni smo što smo se okupili u ovolikom broju. Danas imam priliku biti domaćin uvaženoj koleginici iz Narodne skupštine Republike Srbije, koja je aktivna na području Republike Hrvatske i brine o Srbima u regionu, tako da je moje zadovoljstvo time još veće – rekla nam je zastupnica Jeckov.

Sabor je okupio veliki broj vernika, među kojima su bili i Milena Krga iz Mirkovaca i Milan Lalić iz Dalja.

– Dolazim iz Mirkovaca, iz mirkovačke parohije. Došlo nas je 50-60 autobusom iz Mirkovaca, Laza, Negoslavaca i drugih mesta. Ovde sam prvi put i oduševljena sam – priča Milena iz Mirkovaca.

– Nikad nije bila ovakva organizacija. Prezadovoljan sam – kaže Milan iz Dalja.

Zadovoljstvo velikim brojem vernika, koji se okupio u Dalj planini, izrazio je i načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

– Drago mi je što smo u poslednjih nekoliko godina uspeli da ljude vratimo ovom manastiru. To je bio prvenstveni cilj. Hvala Bogu, episkop Heruvim je svojim znanjem i mudrošću, zajedno s političkim predstavnicima s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije, napravio jedan iskorak u organizaciji proslave ovog praznika. Drago mi je što se u Dalj planini ove godine okupio možda i najveći broj vernika dosad – istakao je  načelnik Vesić.

Praznik Preobraženja Gospodnjeg posvećen je sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada on najavljuje svoje stradanje i slavu.

Prema Јevanđeljima, Isus je treće godine svoje zemaljske propovedi na Tavor poveo svoje učenike Petra, Јakova i Јovana i pred njima se pojavio preobražen “sa licem sjajnim kao sunce i haljinama svetlim kao sneg”.

Preobraženje pada uvek u vreme Gospojinskog posta, pa su zato posne i pravoslavne trpeze.

U velikom broju pravoslavnih hramova iznosi se i blagosilja novi rod grožđa, koje se prema pravoslavnom srpskom običaju, prvi put jede na ovaj praznik.

U narodu se za ovaj praznik vezuje smena godišnjih doba. Postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava pa se kaže da se preobražava “i voda i gora”.

D.Z.