Raste broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, danas 524 nova slučaja

U protekla 24 časa evidentirana su 524 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je 83-je novozaraženih više u odnosu na jučerašnji dan.

Aktivnih slučajeva bolesti danas je ukupno 2.124. Na bolničkom lečenju je 235 osoba, a na respiratoru 26 ljudi. Preminule su još tri osobe, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Prema podacima županijskog Štaba civilne zaštite na području Vukovarsko-sremske županije u poslednja 24 časa evidentirana su tri nova slučaja zaraze, a novoobolele osobe su iz Nijemaca, Iloka i Vukovara. Novopreminulih osoba nema, a na bolničkom lečenju su tri osobe. Osječko-baranjska županija danas beleži 18 novih slučajeva zaraze.

Porast broja novozaraženih koronavirusom i novih 524 slučaja zaraze, komentarisala je zamenica direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin, koja je rekla da ovoliki broj novozaraženih nismo imali od početka juna.

“I već šesti, sedmi dan zaredom imamo više od tri stotine novoobolelih”, rekla je Pavić Šimetin.

Najveći porast broja novoobolelih je u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

“Poslednjih dana to su obično ljudi od 20 do 29 godina života. To je posledica okupljanja i odlaska u klubove, a činjenica je da taj deo populacije nije vakcinsan” dodala je Pavić Šimetin.

Rekla je i da ako brojke novozaraženih nastave rasti, možemo očekivati strože mere.

Zaključno sa 17. avgustom u Hrvatskoj je vakcinisano 41,51 odsto ukupnog, odnosno 49,89 odsto odraslog stanovništva.

Građani s područja Vukovarsko-sremske županije koji se dosad nisu vakcinisali mogu to učiniti danas i sutra u vremenu od 17 do 19 časova i 30 minuta u sportskoj dvorani Osnovne škole “Antuna Gustava Matoša” u Vinkovcima. 

Oni koji se budu vakcinisali Pfizerovom vakcinom drugu dozu primiće 23. septembra, dok će za one koji prime Moderninu vakcinu revakcinacija biti 15. septembra, u isto vreme i na istom mestu.

S Johnson$Johnson vakcinom vakcinacija se obavlja samo jednom dozom, napominju iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-sremske županije.