Udruženje “Đorđe Ocić” iz Dalja i Produkcija “Mansarda” iz Novog Sada organizovali su u petak, 13. avgusta u Dalju pozorišnu predstavu “Kum nije dugme”, koja je odigrana u ambijentalnom prostoru dvorišta rodne kuće književnika Đorđa Ocića.

U ovoj crnohumornoj drami, koju je režirala Tea Puharić, glume Janko Cekić i Uroš Milojević iz beogradskog pozorišta “Slavija”.

– To je priča o tradicionalnom kumstvu, ali i priča o dva potpuno različita čoveka, jednom koji je ušao u politiku zbog različitih malverzacija i drugom koji se bavi nekim ispravnim, istinitim i pravdoljubivim vrednostima, njihovom susretu nakon izvesnog perioda s motivacijom “lošeg” kuma, koji dolazi iz motiva da kumu sruši kuću da bi tu digao zgradu. To je neka naša svakodnevica u regionu, vidimo da svuda niču zgrade kao pečurke, da se dedovine, očevine i sve raskućuje, tako da je poruka predstave čuvati ove vrednosti. Predivno je da predstavu igramo u ambijentalnom prostoru. Scenografija je ovde realna. U pozorištu gde igramo imamo scenografiju jedne radionice koja ide uz kuću, a ovde je bukvalno filmski realizam – rekao je u izjavi medijima glumac Janko Cekić iz beogradskog pozorišta “Slavija”

Predstava je premijerno izvedena 4. maja 2019. godine, a ovo je njeno prvo izvođenje u Hrvatskoj, napominje glumac Uroš Milojević.

– Do sada smo ovu predstavu odigrali nekih 30-ak puta, gostovali smo dosta po Srbiji. Ovo je prvo gostovanje van granica naše zemlje – priča Milojević.

Organizaciju programa, finansijski i organizaciono, podržale su opštine Erdut i Borovo, saznajemo od predsednice Udruženja “Đorđe Ocić” Dejane Ocić.

– Započeli smo i projekte druge vrste, kao što je digitalizacija tradicionalne tekstilne baštine srpskih porodica iz Dalja, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. To je proces koji traje, a rezultate očekujemo krajem godine. Ovo je prva pozorišna predstava koju smo organizovali u Dalju ove godine. Pokušavamo da nastavimo ono što smo započeli prošle godine, a održavanje ovogodišnje predstave finansijski i logistički podržali su Opština Erdut i Opština Borovo. I prošlogodišnja i ovogodišnja pozorišna predstava u Dalju pokazale su da su nam ovakvi sadržaji zaista potrebni – rekla nam je predsednica Udruženja “Đorđe Ocić” i kćer srpskog književnika Dejana Ocić.

Udruženje je osnovano u decembru 2019. godine.

– Udruženje je osnovano neposredno pred pandemiju koronavirusa. Pokušavamo da se prilagodimo novonastalim okolnostima jer na ovim prostorima nikad nisu idealni uslovi za rad. Imamo šest članova. Mi smo malo udruženje, ali imamo mnogo prijatelja koji nam pomažu na različite načine – ističe Dejana Ocić, koja živi i radi u Beogradu.

U Dalju je u petak trebala biti odigrana predstava “U talogu kafe” reditelja Ognjena Petkovića. S ozbirom da iz tehničkih razloga nije bilo moguće njeno prikazivanje, novosadski glumac, scenarista i reditelj Ognjen Petković, inače rođeni Vukovarac, preporučio je zamensku predstavu, a u izjavi medijima otkrio je i ambiciozne planove za iduće leto, u saradnji s Udruženjem “Đorđe Ocić” iz Dalja.

– Za sledeću godinu imamo jedan dosta ambiciozan projekat. To je Festival kratkog igranog filma, koji bi pratile radionice za scenario, rediteljske i glumačke radionice, radionice kostima i svega ostalog što prati kratki igrani film i film uopšte. Festival bi bio smešten u Vukovar, u Dalj i u Negoslavce – otkriva Petković.

Predstava “Kum nije dugme” dopala se i publici u kojoj je, iako predstava govori o komplikovanim odnosima dva odrasla muškarca i kuma, bilo najviše žena.

– Predstava je bila odlična i jako smo srećni jer imamo priliku pogledati ovako kvalitetnu predstavu – rekla nam je Jadranka Radošević.

– Predivno, jedna životna priča. Glumci su fantastični, kao i ambijent – kaže Ljubica Mirosavljević.

Srpski književnik Đorđe Ocić, po kojem Udruženje iz Dalja nosi ime, rođen je 22. septembra 1934. godine u Dalju, a preminuo je 22. januara 2008. godine u Beogradu. Sahranjen je u rodnom Dalju.

Njegova dela se većinom vezuju za Podunavlje, odnosno mitsko “Erdabovo”, kraj koji je sam nazvao prema početnim slovima naselja Erdut, Dalj, Borovo i Vukovar.

Za svoj prvi roman “Istraga” nagrađen je nagradom “Miloš Crnjanski”. Sledeći roman “Smrt u Erdabovu” posvetio je velikanu svetske nauke i znamenitom Daljcu Milutinu Milankoviću.

D.Z.