Svetom arhijerejskom liturijom, koju je služio episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim, u Borovu je juče proslavljena hramovna slava – Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Episkopu Heruvimu sasluživali su protojerej-stavrofor Čedo Lukić, arhijerejski namesnik borovski, protojerej-stavrofor Milovan Vlaović, drugi paroh daljski, protojerej Milenko Grebić, paroh u penziji, jerej Dragan Serdar, starešina borovskog hrama, đakon Zdravko Bošković iz Borova i đakon Vojislav Nikolić, đakon pri dvorskoj kapeli Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Dalju.

Po osvećenju slavskih obeležja episkop Heruvim održao je besedu.

– Sveti Stefan postao je primer čvrstine vere u Jevanđelje Hristovo koje je propovedao do skončanja svog ovozemaljskog života. Čitanje takvog žitija nas uznosi na Nebo i otkriva nam nebeske dimenzije. Trebamo se uvek saobražavati tome i sledovati tim putem. Ne možemo kopirati život svetitelja, ali možemo daleko i duboko promišljati o svim tim podvizima i nastrojenjima ka kojima je išao Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan. To nama isto sledi, da hodimo putem Hristovim, da nam primer bude Sveto Jevanđelje i da imamo ljubavi jedni prema drugima. Sve to će nas čuvati na ovoj našoj lepoj zemlji, u našoj Eparhiji. Ljudi treba da dolaze na svoja ognjišta i grobove svojih predaka. Trebamo se voditi time da je ovo naša zemlja, mesto gde treba da živimo, gde su naši preci gradili ove divne svetinje koje se danas obnavljaju i koje su, na neki način, naš putokaz kojim smerom trebamo da idemo. Smerom Jevanđelja, smerom Crkve, jer je to pravi i osvedočeni put ovozemaljskog života – poručio je u besedi episkop Heruvim.

Ovogodišnji crkveni kum bio je Ljubomir Mićanović s porodicom, a kumstvo za iduću godinu preuzela je Anica Božić.