06/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dejan Drakulić novi predsednik ZVO-a

4 min read

Sinoć je u Zajedničkom veću opština održana sednica na kojoj je konstituisan novi saziv skupštine Zajedničkog veća opština i izabran novi, peti po redu, predsednik ove institucije koja je značajna za srpsku nacionalnu manjinu na istoku Hrvatske.

Na sednici je za novog predsednika Zajedničkog veća opština izabran pravnik Dejan Drakulić koji je već radio u Zajedničkom veću opština u Odboru za ljudska prava tako da je upoznat sa organizacijom i radom ove institucije kao i problemima sa kojima se susreću pripadnici srpske nacionalne manjine.

Novoizabrani predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić zahvalio se na ukazanom poverenju i istakao da mu je čast ali ujedno i velika obaveza što je izabran za predsenika jedne od najznačajnijih institucija srpske zajednice na ovim prostorima.

Kako je istakao novi predsednik ZVO-a Dejan Drakulić u svom i radu ZVO-a vidi jedinstven rad svih institucija i zajednički rad i smatra da je to jedni način na koji se mogu poboljšati prava u našoj zajednici i osnažiti ovu instituciju. Takođe smatra da uvek ima prostora da se neke stvari poboljšaju.

– Možemo poboljšati organizaciju svog rada, možemo više biti prisutni na terenu i pomoći našim sugrađanjima u nekim delovima koji nisu bili pokriveni trenutnim programskim područjima jer dosta ljudi nije dobilo informaciju o, na primer, energetskoj efikasnosti, o nekim projektima i prijavama koje takođe mogu da budu interesantne našim ljudima tako da im možemo pomoći i u tom segmentu. Šriok je spektar našeg delovanja, ciljeva, a i načina na koji se ti ciljevi ostvaruju. Suština je u jedinstvu svih – smatra Drakulić.

ZVO se nalazi u boljoj finansijskoj situaciji nego pre četiri godine, međutim manjinska prava Srba ostaju kao glavni izazov, pa će njihovo ostvarivanje biti i dalje jedan od glavnih ciljeva u radu, dodao je Drakulić.

U skladu sa Statutom ZVO-a potpredsednici ove srpske institucije sada su dožupani iz reda srpske nacionalne manine OBŽ Radomir Čvarković i VSŽ Srđan Jeremić, koji je na čelu ZVO-a bio prethodne četiri godine.

Dosadašnji predsednik ZVO-a Srđan Jeremić osvrnuo se na svoj rad u ovoj instituciji.

– U prethodne četiri godine trudili smo se da napravimo iskorake u svim aspektima rada ZVO-a. Jačali smo kulturnu i prosvetnu autonomiju, medijske kapacitete, a otvorili smo i Projektni centar. Kroz projektne aktivnosti smo uspeli da zaposlimo tridesetak osoba. To je možda i naš najveći uspeh jer danas imamo 52 zaposlene osobe. U ove četiri godine kroz ZVO je prošlo i više od 20 pripravnika koji su ovde stekli svoja prva znanja i iskustvo, a njih desetak bilo je i na stručnom osposobljavanju.

U svom obraćanju Jeremić je čestitao novoizabranom predseniku i poželeo mu puno uspeha u radu.

Funkciju sekretara ZVO-a, kao i u prethodnom mandatu  obavljaće Vinko Lazić.

Članovima skupštine obratila se saborska zastupnica Dragana Jeckov koja je govorila o ZVO-u kao najvažnijoj instituciji za pripradnike srpske nacionalne manjine na ovom području, a istakla je i važnost održavanja dopunskih izbora i popisa stanovništva.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.