ZVO doniralo 500-tinjak knjiga biblioteci borovske “Prosvjete”

Spread the love

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić uručio je biblioteci Srpskog kulturnog društva Prosvjeta pododbora Borovo donaciju od 500-tinjak knjiga. Reč je o delu knjiga koje je Zajedničko veće opština dobilo iz Srbije.

– Veći deo tih knjiga, koje smo dobili od naših partnera i saradnika iz Republike Srbije, završio je u biblioteci Srpskog kulturnog centra u Vukovaru, a ovo su neki duplikati, ukupno oko 500 knjiga – rekao je Jeremić.

Reč je o jedinoj Prosvjetinoj biblioteci na našem području i u tome je njen veliki značaj, istakao je predsednik Jeremić.

– Ovo je biblioteka koja raspolaže sa knjižnim fondom koji obuhvata knjige iz različitih domena i zbog toga je ona važna ne samo za meštane Borova nego i za stanovnike šireg područja. Upravo zbog toga sam danas u ime ZVO-a uručio ovu donaciju kako bi dodatno obogatili svoj knjižni fond- rekao je Jeremić.

Srpsko kulturno društvo Prosvjeta na nivou cele Hrvatske ima tri biblioteke. Centralna je u Zagrebu, jedna se nalazi u Rijeci i jedna je ovde u Borovu, rekla je predsednica borovskog pododbora Prosvjete Radmila Latas, koja se zahvalila na ovoj donaciji.

– Osnovna delatnost našeg pododbora i jeste ova biblioteka. Imamo zaposlenu bibliotekarku na pola radnog vremena i svakoga dana biblioteka je otvorena po 4 sata za naše korisnike. Biblioteka postoji od samog osnivanja pododbora 1998. godine, broji preko 11.000 knjiga koje unosimo u elektronski program. Naš pododbor ima oko 110 članova, a aktivnih članova je oko 50 odraslih i oko 100 dece – kaže predsednica Latas.

– Budući da prošle godine određene programe nismo mogli da realizujemo, mi smo prilikom prenamene sredstava glavni naglasak stavili na nabavku novih knjiga i naslova na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Tako smo kupili oko 200 naslova za odrasle i 100 za decu, što predstavlja najveću nabavku novih naslova u poslednjih 10-ak godina – kaže Radmila Latas.

Nakon pregledavanja i razvrstavanja pristigle knjige biće unete u elektronski program i dostupne korisnicima biblioteke za posuđivanje, rekla je Latas i dodala da je cilj nabaviti što više literature na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.