09/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Obeležena 80. godišnjica otpora fašizmu u mestu Bobota

4 min read

U organizaciji Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista opštine Trpinja, juče je u Boboti obeležena 80. godišnjica ustanka naroda Republike Hrvatske i oružanog otpora meštana Bobote fašističkom okupatoru.

Komemorativni skup započeo je odavanjem počasti žrtvama fašističkog terora u tom mestu.

– I ove godine obeležavamo godišnjicu ustanka ovde u ustaničkom mestu Bobota. Ove godine je 80 godina od podizanja oružane borbe protiv fašizma. Ovde smo se okuipili da se setimo tih događaja i tih dana koji su se odvijali u nekim dalekim i burnim vremenima, a nažalost ta se vremena nisu ni danas ugasila po pitanju aktivnosti fašističke nemani tako da potreba za sećanjem na te događaje i pokušaj da sprečimo reviziju istorije koja se uporno nameće i pokušava prikazati u jednom sasvim drugačijem svetlu je i ovaj čin koji se ovde događa. Osamdeset godina je prošlo a fašizam je i dalje na delu, rekao je predsednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije Lazo Đokić.

Predsednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županiji podsetio je da je ustanak u Boboti počeo 25. jula kad je Đoko Patković sa grupom meštana ovog mesta imao oružani sukob sa ustaškom patrolom i to se inače 25. jula obeležava kao početak oružane borbe na ovom prostoru.

– Za mene ovaj dan jako puno znači jer 180 imena je na tabli na spomeniku na kojoj piše da su poginuli kao žrtve fašizma, a njih sto da su poginuli kao borci. To je jako velik broj nastradalih za jedno selo i mislim da tu žrtvu potomci nisu najbolje shvatili, ali smatram da će se to s vremenom ispraviti. Do kraja godine odlučili smo da pozovemo i kontaktiramo sve potomke onih koji su izgubili svoje živote da nam se pridruže i da zajedno radimo unutar udruženja – naglasila je predsednica bobotskog ogranka UABA Ljubica Bauković.

Nakon pomena žrtvama koji je služio bobotski paroh protojerej Goran Goranović, vence na dva spomen-obeležja u centru mesta položile su delegacije: Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, delegacija ZVO-a, Udruženje antifašističkih boraca i antifašista Opštine Trpinja, delegacija SNV-a i VSNM Osiječko-baranjske županije, delegacija VSNM-a Vukovarsko-sremske županije, delegacija Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije, VSNM grada Vinkovaca, delegacija VSNM opštine Markušica, delegacija SUBNOR-a Apatin i Rastina iz Republike Srbije, delegacija UABA grada Osijeka, UABA grada Belog Manastira, UABA grada Vukovara, UABA opštine Borovo i delegacija SDSS-a.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.