15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Američke diplomate posetile ZVO

2 min read

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić juče je primio Roberta J. Crottya iz Američke ambasade u Republici Hrvatskoj. Teme razgovora bile su aktuelna politička situacija na Istoku RH i poštovanje manjinskih zakona.

– Iskoristio sam priliku da naše partnere iz Ambasade SAD-a upoznam sa aktuelnom situacijom vezanom za srpsku zajednicu na istoku RH koju sam, na žalost, morao da ocenim kao lošu, s obzirom na brojne probleme koje imamo u Vukovaru i okolini. U poslednje vreme ovde dominira govor mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine, a isto tako imamo i porast međunacionalnih sukoba i incidenata u kojima su žrtve dominantno bile pripadnici srpske zajednice i to uglavnom deca – rekao je Jeremić istakavši da situacija ide u smeru desnog ekstremizma.

Otvorene su i teme službene upotrebe jezika i pisma, odgoja i obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina te primene odredaba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Razgovaralo se i o predstojećem popisu stanovništva u Republici Hrvatskoj.

Službenik u političkoj kancelariji ambasade SAD-a u Hrvatskoj Robert Crotty izrazio je zadovoljstvo što je u Vukovaru nakon duže vremena te da žele da sagledaju aktuelnu situaciju iz različitih perspektiva, odnose između većinskog stanovništva i nacionalnih manjina te nivo ostvarivanja prava nacionalnih manjina sa ciljem sastavljanja novog izveštaja State Departmenta o poštovanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link