Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine juče održalo 11. Sportske igre

Spread the love

U organizaciji Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine, na Sportskim terenima “Ozren” na Savulji u Borovu juče su održani 11. Sportski susreti. Sve takmičare i posetioce pozdravili su Zoran Baćanović, načelnik opštine Borovo koja je generalni pokrovitelj ove manifestacije i Srđan Jeremić, predsednik Zajedničkog veća opština i dožupan VSŽ Srđan Jeremić koji je pohvalio rad i trud ovog udruženja.

– Zajedničko veće opština je omogućilo ZUSOP-u da preko nas alicira za sredstva Saveta za nacionalne manjine i oni su za ovu svrhu preko ZVO-a od Saveta dobili 30.000 kuna što ima omogućava da svi sadržaji budu realizovani. Takođe smo im, na njihovu molbu dodelili određen finansijski iznos kojim smo podržali održavanje ove manifestacije, rekao je u izjavi za Radio Borovo, predsednik ZVO-a i dožupan VSŽ-a Srđan Jeremić.

Takmičenje je održano u disciplinama: balota, bacanje kamena s ramena, trčanje u vreći, navlačenje štapa, potezanje konopca, fudbal, skok u dalj s mesta i nošenje jaja u kašikama. Kako je rekao predsednik ZUSOP-a Rajko Lukić takmičenje je održano i za najmlađu decu, koji su se takmičili za kinder jaje, čokoladu i sladoled i svi su dobili medalje.

U disciplini skok u dalj prvo mesto osvojio je Sasa Beljić iz Vukovara čiji je rezultat bio 2 metra i 27 cm. U disciplini bacanje kamena s ramena pobednik je bio načelnik opštine Brod, Zoran Vidić koji se sa svojom ekipom takmičio i u povlačenju konopca. Željko Ružojčić iz Udruženja “Prijatelji” iz Broda nastupio je prvi put na ovom takmičenju, oprobao se u disciplini navlačenja štapa i osvojio 1. mesto.

Deca su se takmičila u dve discipline. U nošenju kinder jajeta u kašici najbrža je bila 9-godišnja Arabela Vasiljević iz Novog Sada, a najbrži u skakanju u vreći bio je 11-godišnji Miloš Vatraljev iz Negoslavaca kojem je pripalo i treće mesto u nošenju jajeta u kašici. U nošenju jaja u kašikama, u konkurenciji žena, prvo mesto pripalo je članici ZUSOP-a Radojki Lukić.

U baloti je učestvovalo 10 ekipa, a prvo mesto kao i prošle godine osvojili su Nenad Spasojević i Vojin Dugić koji kaže da je za balotu najvažnija mirna ruka.

U potezanju kanapa 1. mesto je osvojila ekipa Udruženja “Prijatelji” iz Broda, na drugom mestu su bili domaćini ZUSOP-a, dok je treće mesto pripalo ekipi iz Jagodine.

U malom fudbalu je prvo mesto pripalo domaćinu, drugo mesto je osvojila ekipa iz Jagodnjaka, dok su na trećem mestu bili “Prijatelji iz Broda.

Za najuspešnhije takmičare organizator je obezbedio pehare, medalje i diplome.

Nakon sportskog dela, održan je i prigodan kulturno-umetnički program, u kojem su uz domaćina, folklornu sekciju ZUSOP-a, učestvovala kulturno-umetnička društva “Zora” iz Silaša, “Bekrija” iz Negoslavaca te Muška pevačka grupa “Naši koreni” Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo.

Ovogodišnje Sportske susrete proglasila je zatvorenim saborska zastupnica Dragana Jeckov.

ZUSOP-ove 11. Sportske igre održane su u okviru manifestacije “Dani zavičaja, folklora i običaja” koju su finansijski podržali Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Opština Borovo.