Najmlađi tamburaši KUD-a “Branislav Nušić” posetili Lipik i Pakrac

Spread the love

Grupa od 20-ak najmlađih članova tamburaške sekcije Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova, u pratnji članova Uprave društva i načelnika opštine Borovo Zorana Baćanovića, u sredu, 14. jula posetila je Lipik i Pakrac.

Poseta zapadnoj Slavoniji, na poziv Veća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i Veća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca, započela je obilaskom Vladičanskog dvora u Pakracu, gde je goste iz Borova primio episkop slavonski Jovan i obilaskom pakračkog Sabornog hrama Svete Trojice.

Nakon što su u pratnji predstavnika Turističke zajednice grada Pakraca obišli centar grada i upoznali se sa kulturno-istorijskim znamenitostima obišli su i Državnu ergelu lipicanaca u Lipiku i izletište Omanovac na Psunju. Izlet je završio polučasovnim večernjim koncertom u Vladičanskom dvoru u Pakracu, gde je domaćin izletnicima iz Borova bio paroh pakrački Đorđe Teodorović.

– Izražavam veliku zahvalnost, iskrene izraze divljenja i poštovanja prema ovoj deci i njihovim učiteljima i svima vama koji ste došli u Pakrac. Videli ste da se dosta naroda okupilo. Narod se ovde raduje takvim događajima i zaista osetila se jedna pozitivna energija i radost. Svi smo veoma srećni i obradovani. Hvala još jednom od srca i nadam se da je ovo samo početak našeg zajedničkog druženja – rekao je u izjavi za Radio Borovo pakrački paroh.

Nastupom u Pakracu zadovoljni su i najmlađi tamburaši borovskog KUD-a.

– Jako sam zadovoljna. Bilo mi je baš lepo na koncertu. Mislim da smo dobro svirali – kaže 10-godišnja Maja.

– Nisam mogao dočekati da krenemo svirati. Oduvek sam hteo da idem na neki nastup, da sviram tamburicu ili da nastupam sa folklorom – priča devetogodišnji Radovan.

– Srećna sam što sam dospela baš na ovo mesto. Nikad nisam imala tremu, jedino ono malo pred nastup, ali kad izađem na scenu opustim se i kažem sebi da to mogu i onda treme nestane – kazala nam je 10-godišnja vokalna solistikinja Lara.

Ovaj nastup ostaće u posebnom sećanju i voditelju tamburaške sekcije borovskog KUD-a Dušanu Latasu.

– U Pakracu i Lipiku osetili smo toplinu naših sunarodnika koji su željni ovakvih kulturnih dešavanja. Nismo imali velika očekivanja, ali na kraju ovog dana mogu reči da je bilo izuzetno lepo – ističe Dušan Latas.

Upravi Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” na organizaciji izleta, a domaćinu na gostoprimstvu, zahvalio se načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

– Možemo reći da smo izuzetno srećni i ponosni jer imamo decu i ljude koji naše Borovo predstavljaju na najbolji način. Izuzetno sam srećan i zadovoljan. Siguran sam da će ovo biti jedan od onih dana koji će se pamtiti do kraja života – rekao nam je načelnik Opštine Borovo, koja je za svu decu, odnosno izletnike, podmirila troškove ručka.

Zamenik požeško-slavonskog župana i predsednik VSNM Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović nada se da će saradnja Srba iz zapadne i istočne Slavonije u narednom periodu biti još intenzivnija. 

– Nadam se da ovo neće biti poslednja poseta, bilo bi nam drago da se intenziviraju ti odnosi i saradnja, posebno u pogledu dolazaka dece s područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u zapadnu Slavoniju i u suprotnom smeru – poručio je Ivanović, koji se sa saradnicima potrudio da svaki minut boravka dece iz Borova u Pakracu i Lipiku bude sadržajno ispunjen i zanimljiv.

Više u emisiji “Ognjište” koja je na našem programu u nedelju, 18. jula od 11 časova.

D.Z.