U Bršadinu svečanim koncertom obeleženo 40 godina folklora u tom mestu

Spread the love

Na Letnjoj pozornici Doma kulture u Bršadinu u subotu, 10. jula održan je svečani celovečernji koncert povodom 40 godina folklora u tom mestu, odnosno Kulturno-umetničkog društva “Vaso Đurđević”.

Društvo deluje od 1981. godine. Nakon prekida u radu početkom rata, od 1991. do 1993. godine, rad društva je obnovljen i od tada do danas radi u kontinuitetu. Danas imaju blizu 40 članova, čiji je rad organizovan u mlađoj i starijoj grupi folklorne sekcije, saznajemo od predsednika društva Jovice Tanasića, člana bršadinskog KUD-a od sredine 80-ih godina.

– I moj sin je igrao folklor u ovom društvu, a ja sam 80-ih godina prošlog veka bio član dramske sekcije, znači generacijski idemo kroz tu priču. Što se tiče planova do kraja godine i u budućem radu, nastavljamo dalje, radićemo kako nam to ove mere i epidemiološka situacija bude dozvolila. Imamo blizu 40-ero dece, što je zavidan broj za sva društva u našoj okolini, naša najveća vrednost i rezultat našeg truda i rada – ističe Tanasić.

Folklorna sekcija KUD-a “Vaso Đurđević” iz Bršadina predstavila se igrama iz Levča i Leskovca, a to je deci bio prvi javni nastup od jula prošle godine, ističe umetnički rukovodilac Dragana Samardžija.

– Trudimo se da svake godine napravimo nešto novo, da deci ne bude monotono i da se na svakom koncertu i našem bršadinskom rođendanu predstavimo novom koreografijom. Gotovo celu godinu nismo imali nikakvih nastupa zbog epidemije koronavirusa. Bila je to jedna duga pauza i pribojavali smo se šta će i kako biti nakon svega toga i kada će se sve to vratiti u normalu. To se dogodilo pre otprilike mesec dana. Deca i ja s njima radujemo se novim susretima. Ovaj rođendan i koncert je za nas zaista nešto posebno – priča Samaržija.

Pored folklorne sekcije bršadinskog KUD-a i vokalne solistkinje Milice Jović, posetiocima svečanog koncerta u Bršadinu predstavili su se i gosti, članovi Ansambla narodnih igara Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Vukovara i kulturno-umetničkih društava “Branislav Nušić” iz Borova, “Moslavina” iz Garešnice i “Korijeni Bukovice” iz Ervenika.

– Predstavljamo se običajem Bukovačke svadbe, od prošnje do dovođenja mlade u novu kuću. Prvi put nastupamo u Bršadinu. Bršadinci su dobri domaćini, a publika raspoložena. Sve je odlično – kaže sekretar KUD-a “Korijeni Bukovice” Zlatko Perak.

Uz KUD “Vaso Đurđević” iz Bršadina suogranizator programa bilo je Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” pododbor Bršadin.

– U okviru obeležavanja 40 godina folklora u Bršadinu održan je i turnir u odbojci na pesku, u organizaciji Kluba mladih iz Bršadina, a članice sekcije “Svilen konac”, koja deluje pri našem Pododboru, izložile su ručne radove, pripremile tradicionalni žetelački doručak i pomogle pri ukrašavanju scene, takođe na temu žetve. Održana je i radionica za decu i mlade “Slama art” koju je vodio vajar Nikola Faller iz Osijeka te izložba starog lovačkog oružja i trofeja, u organizaciji Lovačkog društva “Fazan” iz Bršadina. Program je održan uz finansijsku podršku Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Opštine Trpinja – napominje predsednik Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Bršadin Milomir Marunić.

Ovaj jubilej KUD-u “Vaso Đurđević” iz Bršadina čestitali su u izjavi za Radio Borovo generalni sekretar Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Zagreba Slobodan Živković i načelnik opštine Trpinja Miroslav Palić.

– Bršadincima želim čestitati ovaj zaista veliki jubilej i poželeti puno sreće i uspeha, a na nama koji smo na ovim pozicijama je da im omogućimo da sve ono što su zacrtali i realizuju na zadovoljstvo svih nas – poručio je  Živković.

– KUD-u “Vaso Đurđević” čestitam jubilarnih 40 godina i želim da još dugo traju, na ponos svih nas i da se ponovo okupimo za 50 godina folklora u Bršadinu – želje su načelnika Palića.

Više u emisiji “Jelek” koja je na programu Radio Borova u subotu, 17. jula od 12 časova i 10 minuta.

D.Z.