Gordana Pavić predstavila novu knjigu biografskih zapisa “Svetle tačke naših života”

Spread the love

U Domu kulture u Dalju u četvrtak, 8. jula održana je promocija knjige biografskih zapisa Gordane Pavić “Svetle tačke naših života”. Ovo je 13. objavljena knjiga ove autorke, čiji izdavač je Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” pododbor Dalj, a iz štampe je izašla u oktobru prošle godine.

– Razmišljajući o prošlosti, o mojim prijateljima, i sadašnjim i onima kojih više nema, a mnogo su me zadužili, želela sam pisati o nesebičnim ljudima koji mi pomažu, ali na podsticaj dugogodišnjeg saradnika i prijatelja, književnika Đorđa Nešića, napisala sam knjigu biografskih zapisa – kaže autorka, koja je nedavno ostala bez svog najvećeg životnog oslonca, sestre Jadranke, tako da je i ovo veče bilo njoj posvećeno, pa i priča o nesebičnoj mlađoj sestri u ovoj knjizi.

Urednik izdanja je književnik Đorđe Nešić.

– Nakon knjiga pesama, pripovedaka, drama, aforizama i romana Gordana Pavić se okušala i u nekoj vrsti autobiografije. Jedna od najpoznatijih autobiografija u srpskoj književnosti poznatog književnika Borislava Mihajlovića Mihiza zove se “Autobiografija o drugima”. Kad pišemo autobiografiju često govorimo i o drugima, a kad govorimo o drugima govorimo i o sebi. Tako je Gordana svoju knjigu biografskih zapisa nazvala “Svetle tačke naših života”, govorila ponešto o sebi, puno više o drugima, a opet na taj posredan način o sebi, o svom zanimljivom i atipičnom životu, odrastanju jedne slepe osobe, školovanju, odnosu s okolinom, radnim kolegama i književnom radu – priča Nešić i dodaje da je ova knjiga, iako žanrovski određena, ispisana na specifičan način, svojstven prepoznatljivom rukopisu Gordane Pavić.

Pored urednika izdanja i moderatora književne večeri Đorđa Nešića, o novoj knjizi Gordane Pavić govorili su i pesnik Milenko Vasiljević Čiko iz Osijeka, prof.dr. Spomenka Kovač iz Osijeka i direktorica Dečjeg vrtića “Zlatokosa” iz Borova Radmila Latas, dok je pesnik Miodrag Nedeljković iz Bobote prigodno za ovu priliku napisao pesmu.

Svi oni su “svetle tačke” u životu Gordane Pavić, čime im je odato veliko priznanje, kako je primetila porodična prijateljica Spomenka Kovač, razmišljajući o tome šta znači svetlo u životu osobe koja živi u tami.

– Za nas je to čast i iznimno veliko priznanje koje nam je odala – istakla je Spomenka Kovač, poručivši da svi koji su u ovoj knjizi i dalje imaju “obavezu” svetlucati u njenom životu, pogotovo sada, nakon što je izgubila svoje najveće svetlo, sestru Jadranku.  

Odabrane odlomke iz knjige “Svetle tačke naših života” čitale su Đurđica Kikanović, Lidija Tomašević i Lana Kojčić, članice Kluba čitalaca Narodne biblioteke Dalj. Program su odbranim repertoarom narodnih pesama uveličale vokalne solistikinje Kulturno- umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova – Jovana i Ekatarina Serdar.

Gordani Pavić već petu godinu pomaže mlada volonterka, danas 20-godišnja Milica Lazić iz Dalja, koja je imala svoje prste i u nastanku ove knjige, budući da je prekucala sav tekst i unela ga u kompjuter.

– Ova knjiga je na mene ostavila snažan utisak, posebno priča o Gordaninoj sestri Jadranki koje, nažalost, više nema. Teta Gorda je jedna divna i pozitivna osoba, na koju bi svako od nas trebao da se ugleda, koliko se bori i koliko radi. Kao lavica je – kaže Milica.

Gordana Pavić rođena je 26. avgusta 1948. godine u Dalju. Završila je Školu za decu oštećenog vida “Veljko Ramadanović” u Zemunu. Pisanjem se bavi od ranog detinjstva, odnosno od daleke 1958. godine. Od 1968. do 1991. godine radila je u Osijeku u Vodovodu kao TT manipulant. Danas živi i stvara u Dalju i učestvuje na svim pesničkim susretima na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Od 1989. do danas objavila je roman “Teku kapi vrline” i zbirke pesama “Sećanja”, “Blago očima”, “Pesma ume”, “Vruć vetar”, zbirku pripovedaka “Tetka Slavkina baština”, zbirku pesama “Uteši, Bože”, zbirku pesama za decu “Zlatokosa”, knjigu aforizama “Složna braća ne žive zajedno”, zbirku pesama “Čudotvorac”, knjigu dramskih tekstova “Moj brat na visokom položaju” i zbirku pesama “Višnja na krilu sunca”.

– Iako je iz štampe izašla moja 13. knjiga još ne želim da mi sudija odsvira kraj, još ne želim sabrana dela – poručila je Pavićeva, o čijem entuzijazmu govori i njen društveni angažman. 

Članica je Gradske organizacije saveza slepih Novi Sad, Udruge slijepih Osijek, Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododobora Dalj i počasna članica Udruženja žena Dalj. Saradnica je Radio Borova i Radio Dunava, časopisa “Bijela pčela” čiji izdavač je Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” pododbor Rijeka i saradnica svih zvučnih i Brajevih glasila za slepe i slabovide osobe koja izlaze u Srbiji i Crnoj Gori.

D.Z.