Grad Vukovar od Vlade traži da se uključi u suzbijanje komaraca

Spread the love

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava uputio je dopis Vladi Republike Hrvatske kojim traži uključivanje u provođenje mera suzbijanja najezde komaraca.

Naime, Grad Vukovar je kao i svake godine, još u martu, pravovremeno započeo s tretiranjem komaraca provođenjem larvicidnih tretmana kojima se umanjuje mogućnost njihovog razvoja i razmnožavanja. Dosad je provedeno 10 larvicidnih tretiranja, a pojavom komaraca Grad Vukovar redovno i sistematski izvodi tretmane sa zemlje i iz vazduha.

Kako navode iz gradske uprave, dosad su provedena tri aviotretiranja, a zaključno s danima 11. i 12. jul biće provedeno 5 adulticidnih tretiranja sa zemlje. Međutim, za daljnje rešavanje ovog gorućeg problema na području grada Vukovara i šire, kako bi svim građanima omogućili funkcionalan život tokom letnjih meseci, nužan je hitan pristup i reakcija Vlade Republike Hrvatske.

Iz Grada Vukovara navode da je u ovogodišnjem gradskom budžetu za program suzbijanja komaraca osiguran iznos od milion i 500 hiljada kuna te da su sva predviđena sredstva u tu svrhu utrošena.

Kako je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana obaveza Republike Hrvatske, županija, gradova i opština u provođenju mera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, gradonačelnik Penava uputio je apel Vladi Republike Hrvatske, da prema zakonskoj obavezi preduzme nužne korake, osigura potrebna sredstva i mere za rešavanje problema koji je, kako se navodi u dopisu, nastao usled dugogodišnje nebrige za provođenje navedenog Zakona i s njim povezanih aktivnosti.