14/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Od 2. do 4. jula TID regata Batina-Aljmaš-Borovo-Ilok

3 min read

U okviru projekta “Zelene staze Dunava i Drave” koji provodi Opština Erdut i obeležavanja Međunarodnog dana Dunava od 2. do 4. jula biće održana trodnevna TID regata Batina-Ilok.

TID regata je najveća i najduža regata na svetu na kojoj se prevesla preko 2.000 kilometara Dunavom.

U ovoj pandemijskoj godini tradicionalna regata se ne održava, ali će se deo regate koji prolazi Hrvatskom održati od 2. do 4. jula, startujući iz Batine, kroz Aljmaš preko Borova do Iloka. U Aljmašu, Borovu i Iloku za sve veslače pripremljen je zabavno – edukativni program, večera i osveženje.

Start regate je u petak, 2. jula u 9 časova iz Batine, odakle se kreće prema Aljmašu, uz stajanje u Parku prirode Kopački rit, a dolazak u Aljmaš planiran je oko 16 časova.

Nakon dočeka i pozdravnih reči u Aljmašu biće upriličena promocija zbornika “Voda za Sve” Mirne Habude-Stanić, uvodna reč “Plovidba Dunavom do Crnog mora” Blanke Will te slikarska kolonija s motivima Dunava. U organizaciji Instituta za arheologiju DANUBEPARKS biće postavljen Rimski tabor, uz pripremu tradicionalnih rimskih jela i igre za decu na temu rimske baštine, kao i kreativne radionce “Penjanje po užetu“ „Postavljanje kampa“, „Kako zapaliti vatru“, „Zaštićene biljne i životinjske vrste iz našeg okruženja“, „Kako izraditi kompas“ i „Mala škola veslanja“ . Na programu je i kurs samogradnje čamca od stakloplastike, izlaganje proizvoda lokalnih OPG-ova, a program će završiti kulturno-zabavnim programom i večerom za sve učesnike.

Dolazak regate u Borovo predviđen je u subotu, 3. jula u 17 časova, gde će za učesnike regate takođe biti održan prigodan kulturno-umetnički program i organizovana večera. U nedelju, 4. jula u 9 časova učesnici regate iz Borova kreću prema Iloku. Dolazak u Ilok planiran je u 17 časova, takođe uz doček domaćina, piće, hranu i prezentaciju lokalnih proizvoda i ponude grada Iloka.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.