14/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovski pododbor SKD “Prosvjeta” održao godišnju skupštinu

4 min read

Sinoć je u Kulturnom centru Borovo održana redovna izveštajna skupština Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo, na kojoj su usvojeni izveštaji o radu za prošlu te Program rada i finansijski plan za ovu godinu, u planiranom iznosu nešto većem od 100 hiljada kuna.

Prošle godine, u vreme zatvaranja zbog pandemije koronavirusa, borovska “Prosvjeta” uspela je sanirati prostorije društva, a zahvaljujući prenameni sredstava nabavljeno je tristotinjak novih naslova za odrasle i decu, čime je obogaćen knjižni fond, tako da biblioteka danas ima oko 11 hiljada knjiga. Učlanili su i stotinjak mališana predškolskog i školskog uzrasta.

– Uz nabavku lektire, cilj u narednom periodu biće osmisliti aktivnosti za decu starijeg školskog uzrasta i srednjoškolce, da ovaj prostor bude i njima zanimljiv i da ga češće posećuju – ističe predsednica Radmila Latas.

Najavila je i nastavak ciklusa radionica “Na srpskom dvoru iz ženskog ugla” o vladarkama iz dinastije Nemanjića, kao i novi ciklus radionica za decu i odrasle “Leto u biblioteci”.

– Reč je o radionicama za decu “Raspust u biblioteci” i radionicama za odrasle “Teatar u biblioteci” koje su održane i prošlog leta, a ove godine biće organizovane u julu i avgustu, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, koje je ovaj projekat podržalo sa 125 hiljada dinara, Zajedničkog veća opština i Opštine Borovo – dodaje naša sagovornica.

Pored obeležavanja krsne slave društva Svetog Save, u organizaciji borovske “Prosvjete” ove godine održana je i radionica ukrašavanja uskršnjih jaja kviling tehnikom, a u saradnji sa SKD “Prosvjeta” pododborom Vukovar u biblioteci u Borovu početkom maja postavljena je retrospektivna izložba slika s likovne kolonije “Boja Vukovara”.

– Do kraja godine u planu je i ciklus kulturnih tribina o znamenitim ličnostima našeg kraja, književno-recitatorsko veče u saradnji sa Zavičajnim udruženjem Srba Ozrena i Posavine, koncert povodom pet godina rada Muške pevačke grupe “Naši koreni” koja deluje u sklopu borovske “Prosvjete”, nastavak aktivnosti “Kluba čitalaca” i odlazak na pozorišnu predstavu u Narodno pozorište Sombor – navodi predsednica Radmila Latas. 

Prošle godine je 116 članova platilo članarinu, tako da je borovski Pododbor među najbrojnijim “Prosvjetinim” pododborima u Hrvatskoj, ističe član Glavnog odbora društva i predsednik Prosvjetinog regionalnog Koordinacionog odbora za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem Svetislav Mikerević.

– Nakon pododbora u Rijeci, ovo je najveći “Prosvjetin” pododbor u Hrvatskoj i jedan od tri, uz Zagreb i Rijeku, koji ima svoju biblioteku s bibliotekarom zaposlenim na pola radnog vremena, takođe jedan od najaktivnijih od 18 pododbora na ovom našem području. Drago mi je što i Opština Borovo pomaže rad društva. Kao član Glavnog odbora založiću se da se povećaju sredstva borovskom Pododboru – poručio je Mikerević.

Članovima Skupštine obratio se i predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Duško Drobić, koji je obećao dalju pomoć i podršku u radu Opštine Borovo.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.