Na Međunarodnom festivalu folklora u Borovu svoju kulturu i tradiciju pokazali Srbi, Mađari i Bošnjaci

U Borovu je proteklog vikenda održan 22. Međunarodni festival folklora, u organizaciji Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova. Celovečernji program narodnih igara i pesama održan je u subotu uveče na Letnjoj pozornici Kulturnog centra Borovo, uz nastupe pet društava koja neguju kulturu, tradiciju i običaje Srba, Mađara i Bošnjaka.

Po prvi put borovskoj publici s koreografijom “Bosno moja, zemljo moja mila” predstavilo se Bošnjačko kulturno-umetničko društvo “Ljiljan” iz Drenovaca, čiji je osnivač i predsednik Ibrahim Vejsilović.

– Društvo je osnovano 2007. godine. Imamo 47 aktivnih igrača, odnosno ukupno 150 članova u tri sekcije, koji na brojnim festivalima predstavljaju bošnjačku kulturu i tradiciju. Najveći uspeh našeg društva je osvojeno prvo mesto na Međunarodnoj smotri folklora u Makedoniji 2013. godine – priča Vejsilović.

Mađarsko kulturno-umetničko društvo ” Petefi Šandor” iz Dalj planine osnovano je 1947. godine. Nakon prekida u radu tokom poslednjeg rata društvo je 2000. obnovilo svoj rad i od tada radi u kontinuitetu. Na Festivalu u Borovu učestvovali su i 2003. godine, a za ovogodišnje predstavljanje izabrali su koreografiju “Momački ples”. Reč je o podunavskim plesovima Mađara, saznajemo od predsednika Emerika Huđika.

– Ovom prilikom želim se zahvaliti vašem radiju jer pratite naš rad. Pozdravljam sve ljubitelje folklora i apelujem na kulturno-umetnička društva da budu ustrajni u radu s decom jer je to nešto najlepše, što se ne može platiti novcem – kaže Huđik, koji s ponosom ističe da MKUD “Petefi Šandor” okuplja 90 odsto dece, pripadnika mađarske zajednice u opštini Erdut.

U programu je učestvovalo i Kulturno-umetničko društvo “Đoko Patković” iz Bobote, Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Vukovara kao i članovi folklorne i tamburaške sekcije borovskog “Nušića”. Članovi ova tri društva u petak uveče predstavili su se i vukovarskoj publici, a sinoć posetiocima 40. Vidovdanskog sabora u Boboti.

Predsednik društva Rado Bosić zadovoljan je što su uprkos ograničenjima koja nameće epidemija koronavirusa uspeli organizovali ovogodišnji festival.

– Sigurno da u vreme epidemije nije lako organizovati jednu ovakvu manifestaciju sa 115 učesnika u programu. Drago mi je što smo u tome uspeli. Srećni smo i jer je ovo prva manifestacija u Borovu nakon dugo vremena na kojoj se igra i peva. Nadamo se da ćemo u narednom periodu održati i druge planirane programe, među kojima je i smotra dečjeg foklora – ističe Bosić.

Ovogodišnji 22. Međunarodni festival folklora u Borovu zvanično je otvorio i zatvorio zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić. Uz Opštinu Borovo, koja je glavni pokrovitelj, održavanje festivala finansijski su podržali Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Zajedničko veće opština, Vukovarsko-sremska županija i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Reportažni zapis s 22. Međunarodnog festivala foklora u Borovu donosimo u emisiji “Baština” koja je na našem programu u četvrtak, 1. jula od 12,10.

D.Z.