Borovo: Na prvoj redovnoj sednici Opštinskog veća rebalansom budžeta obezbeđena dodatna sredstva za subvencije privrednicima i stambeno zbrinjavanje

U Borovu je u četvrtak, 24. juna održana prva redovna sednica Opštinskog veća opštine Borovo u novom, sedmom sazivu.

Na početku sednice, kojom je predsedavao novoizabrani predsednik Opštinskog veća, SDSS-ov Duško Drobić, svečanu zakletvu položio je načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović. Na proteklim lokalnim izborima kao kandidat SDSS-a osvojio je treći načelnički mandat.

Na sednici je usvojen novi Poslovnik o radu Opštinskog veća opštine Borovo, usklađen s izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojim se uređuju pitanja koja se odnose na rad ovog predstavničkog tela, kao i Program rada Opštinskog veća za vremenski period od 2021. do 2025. godine.

Izabran je i zamenik opštinskog načelnika. Budući da je u manjim opštinama ukinuta funkcija zamenika načelnika, načelnik Zoran Baćanović je za svog zamenika, koji će ga menjati u slučaju da duže od 30 dana bude sprečen u vršenju dužnosti, odredio SDSS-ovog većnika Rajka Lukića.

Izabrani su članovi i predsednici opštinskih radnih tela. Za predsednicu Odbora za društvene delatnosti, sport i omladinu izabrana je Marina Nedić, a za predsednika Odbora za poljoprivredu i procenu štete od elementarnih nepogoda Slavoljub Lazić. Predsednica Odbora za zaštitu potrošača i socijalna pitanja naredne četiri godine biće Desa Jankov, a predsednica Odbora za privredu i ekonomski razvoj Milijana Čavić.

Za novu članicu opštinske Komisije za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske izabrana je većnica Senka Romić, umesto Marine Nedić koja je razrešena te dužnosti. Zakonom o poljoprivrednom zemljištu definisano je da Komisija broji pet članova, od kojih je troje pravne, agronomske i geodetske struke, a dva člana su predstavnici Opštinskog veća. S obzirom da je Nedićevoj istekao većnički mandat, za novu članicu Odbora imenovana je Romićeva.

U novi saziv Skupštine Zajedničkog veća opština ispred Opštinskog veća opštine Borovo imenovani su SDSS-ovi većnici Senka Romić i Dušan Latas, koji je ujedno i predsednik novoosnovanog Kluba većnika SDSS-a, stranke koja u novom sazivu Opštinskog veća opštine Borovo ima 10 od 13 većničkih mandata.

Doneta je i Odluka o visini naknada za prisustvovanje sednicama ovog predstavničkog tela.

Novčana naknada članovima Veća i predsednicima radnih tela, ukoliko nisu članovi ovog predstavničkog tela, utvrđena je u neto iznosu od 666,66 kuna mesečno, a pravo na novčanu naknadu u istom iznosu za prisustvovanje sednicama ima i pročelnica Jedinstvenog upravnog odeljenja.

Predsednik Opštinskog veća ostvaruje pravo na naknadu u neto iznosu od 1.000 kuna, a potpredsednik na naknadu od 866,65 kuna mesečno.

Predsednici radnih tela, koji su ujedno i članovi Opštinskog veća, članovi radnih tela te sekretar Opštinskog veća ostvaruju pravo na naknadu u neto iznosu od 100 kuna po održanoj sednici radnog tela. Pravo na naknadu u neto iznosu od 100 kuna mesečno ostvaruju i predsednici Klubova većnika.

Opštinsko veće opštine Borovo je na prvoj redovnoj sednici u ovom sazivu usvojilo druge izmene i dopune opštinskog budžeta za 2021. godinu. Rebalansom je ovogodišnji budžet povećan za milion i 701 hiljadu kuna, tako da novi plan iznosi 24 miliona i 102 hiljade kuna. Između ostalog, rebalansom su obezbeđena dodatna sredstva od 160 hiljada kuna za subvencije postojećim privrednim subjektima ili 15 hiljada kuna po korisniku, istakao je načelnik Zoran Baćanović.

– Novi javni poziv biće otvoren početkom septembra. Uslovi i kriterijumi ostaju isti, kao što su bili i u prethodna dva poziva. Tačan datum objave novog poziva najavićemo pravovremeno našim privrednim subjektima putem Radio Borova, opštinske Oglasne table i mrežnih stranica. I nadalje će osnovni kriterijum biti “najbrži prst” tj. redosled zaprimanja prijava. Napominjem da će se na novi poziv moći javiti samo oni privredni subjekti koji na prethodna dva poziva nisu dobili bespovratna sredstva – rekao je u izjavi za Radio Borovo načelnik Baćanović.

Obezbeđena su i dodatna sredstva za stambeno zbrinjavanje još pet mladih porodica u Borovu.

– Predviđeni iznos od 300 hiljada kuna za stambeno zbrinjavanje mladih porodica u Borovu je iskorišten. Potpisali smo šest ugovora, a još četiri ugovora su spremna i potpisaćemo ih u narednih nekoliko dana. Zbog velikog interesa otvaramo mogućnost stambenog zbrinjavanja još pet mladih porodica, za šta je obezbeđen iznos od dodatnih 150 hiljada kuna ili 30 hiljada kuna po podnosiocu zahteva – napominje Baćanović.

Za sanaciju sportske dvorane Dečjeg vrtića “Zlatokosa”, koja nije bila obuhvaćena energetskom obnovom, rebalansom je planiran iznos od ukupno 720 hiljada kuna, a za sanaciju javne rasvete dodatnih 300 hiljada kuna. Za opremanje teretane u novoizgrađenoj višenamenskoj zgradi u centru mesta predviđena su sredstva u iznosu od 140 hiljada kuna, a za postavljanje nove ograde oko stadiona FK “Sloga” dodatnih 200 hiljada kuna, čime je prvobitni plan povećan na ukupno 700 hiljada kuna.

Predstavnici opozicije, nezavisni većnici Željko Lukić i Mijodrag Zec glasali su protiv Odluke o izmenama i dopunama javnih potreba u sportu za 2021. godinu. Smatraju da je nova ograda na stadionu “Sloge” od 700 hiljada kuna luksuz, neprimeren ekonomskoj situaciji.

Načelnik Zoran Baćanović pojasnio je da će nova ograda od punog gvožđa biti izgrađena u dužini od preko 300 metara, a investicija koju sa 100 hiljada kuna sufinansira Zajedničko veće opština, uključuje i građevinske radove. Ujedno, realizacija ove investicije predviđena je i Detaljnim planom uređenja centra mesta.

D.Z.