Svečanom akademijom u Vukovaru Zajedničko veće opština obeležilo 24. godišnjicu od osnivanja

Svečanom akademijom u obnovljenom Srpskom domu u Vukovaru Zajedničko veće opština sinoć je obeležilo 24. godišnjicu svog postojanja i rada. Prvi saziv skupštine ZVO konstituisan je 23. maja 1997. godine, tako da ovaj datum krovna institucija manjinske samouprave Srba na istoku Hrvatske obeležava kao svoj dan.

Iako su proteklih godina učinjeni značajni iskoraci u radu ove institucije, predsednik Srđan Jeremić ukazao je na brojne probleme koji od mirne reintegracije do danas opterećuju ovdašnju srpsku zajednicu, u prvom redu na neprovođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a poslednjih godina i na jačanje govora mržnje prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

– S obzirom da još uvek nismo rešili sve probleme iz domena manjinskog obrazovanja, službene upotrebe srpskog jezika i pisma, pa i proporcionalne zastupljenosti, na tome intenzivno radimo. Zadatak svih nas, i onih koji će sutra doći u Zajedničko veće opština i političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj na svim nivoima vlasti je da jedinstveno i zajednički radimo, da se sva otvorena pitanja u što skorije vreme i na kvalitetan način reše – poručio je, uz ostalo, Srđan Jeremić.

Izaslanik premijera Andreja Plenkovića, potpredsednik Vlade Boris Milošević ocenio je da Erdutski sporazum i mirna reintegracija predstavljaju trajne vrednosti i obavezu.

– To mora biti trajna obaveza i danas, i poštivanje međunarodnih dokumenata i konvencija koje je RH ratifikovala, ali i poštivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i svih drugih domaćih zakona, što zapravo predstavlja i primenu jedne od temeljnih ustavnih vrednosti, a to je nacionalna ravnopravnost. Erdutski sporazum, mirna reintegracija i Zajedničko veće opština! Svi mi koji smo se ovde okupili, a tu mislim i na Vladu, moramo stalno naglašavati te strateške vrednosti koje su postignute za vreme mirne reintegracije, a vrede i danas – ocenio je Milošević.

Svečanosti u Vukovaru prisustvovao je i vukovarsko-sremski župan, HDZ-ov Damir Dekanić.

– Radiću na dobrobit svih građana Vukovarsko-sremske županije čiji sam župan, nastojaću pomiriti razlike, da svi živimo bolje, posebno onaj “mali” čovek koji u svim krizama i sukobima najviše trpi. To je moja misija i siguran sam da ću je ostvariti – istakao je župan Dekanić.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije Milimir Vujadinović podsetio je da je Vlada RS pomogla obnovu Srpskog doma u Vukovaru sa milion evra. Rekao je da je Srbija danas politički stabilna i ekonomski jaka zemlja, što se reflektuje i na položaj srpske zajednice u Hrvatskoj.

– Ohrabruju reči novog župana, da će uraditi sve ono što je obećao u predizbornoj kampanji, vezano za primenu zakona koji se odnose na položaj srpske zajednice u Hrvatskoj i da će učiniti sve ono što očekuje srpska zajednica, a tiče se i službene upotrebe jezika i pisma, obrazovanja na maternjem jeziku i pismu i slobodnog izjašnjavanja pripadnika srpske zajednice na predstojećem popisu stanovništva, što je od velikog značaja – zaključio je Vujadinović.

Među uzvanicima na proslavi Dana Zajedničkog veća opština u Vukovaru bili su predsednik Srpskog narodnog veća i SDSS-a, saborski zastupnik Milorad Pupovac, SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov, direktor Ureda za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Hrvatske Alen Tahiri, otpravnik poslova u Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu Davor Trkulja, konzulica Ljudmila Ostojić iz Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru, predsednik Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Autonomne pokrajine Vojvodine Duško Ćutilo i drugi predstavnici političkog i društvenog života iz Hrvatske i Srbije.

Budući da prošle godine zbog epidemije koronavirusa nije obeležen Dan ZVO, na jučerašnjoj svečanosti u Vukovaru uručena su godišnja priznanja Zajedničkog veća opština za 2020. i 2021. godinu.

Kulturno-umetničko društvo “Sloga” iz Vukovara, koje je prošle godine obeležilo 100 godina postojanja i rada, dobitnik je Plakete Zajedničkog veća opština za 2020. godinu, dok je Povelja posthumno dodeljena dugogodišnjem načelniku Opštine Šodolovci, pokojnom Miletu Zlokapi.

Ovogodišnji dobitnici Plakete Zajedničkog veća opština su slikar i etnograf Milan Dvornić iz Belog Manastira i košarkaški trener Milorad Manojlović iz Vukovara.

– Svaki čovek je ponosan kad dobije priznanje za svoj dugogodišnji rad, tako da sam i ja ponosan, iako je za mene najveće priznanje kad oko sebe okupiš decu koja žele da se bave sportom, generacijski unazad 40 godina, pa kad vidim da taj kontinuitet traje do danas to je za mene najveće priznanje – kazao je Manojlović u izjavi medijima.

Povelje Zajedničkog veća opština za 2021. godinu uručene su predstavnicima tri radio stanice s istoka Hrvatske, Radio Borovu, Radio Dunavu i Radio Banskoj Kosi, koje ove godine obeležavaju tri decenije postojanja i rada. Priznanje je ispred Radio Borova primila direktorica Dragana Bošnjak.

– Ovo priznanje za Radio Borovo znači puno, zato što je 2021. godina našeg velikog jubileja, 30. godina postojanja i rada. Ovom prilikom želim da se zahvalim Veću srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo, koje nas je predložilo za ovo priznanje ZVO. Naravno da taj veliki jubilej nije jubilej samo nas, trenutno osmero zaposlenih, nego i svih onih koji su u ovih 30 godina uložili deo sebe, radili u Radio Borovu u bilo kojem periodu i dali svoj doprinos, da Radio Borovo kroz sve ove godine opstane i ostane ono što jeste, radio koji proizvodi i emituje program na srpskom jeziku, čiji cilj nije samo da zabavlja nego i da informiše, edukuje, da čuva kulturu, jezik, pismo i ukupan nacionalni identitet srpskog naroda na ovom području – rekla je Dragana Bošnjak.

Svečana akademija u Srpskom domu u Vukovaru povodom Dana Zajedničkog veća opština završila je prigodnim kulturno-umetničkim programom, u kojem su učestvovali članovi Ansambla narodnih igra SKD “Prosvjeta” iz Vukovara, Kulturno-umetničkog društva “Sloga” iz Vukovara i Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor.

D.Z.