Danas 113 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule tri osobe

Spread the love

U protekla 24 časa u Hrvatskoj je registrovano novih 113 slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 4.436 osoba, što je udeo zaraženih u ukupnom broju testiranih od 2,5 odsto. Aktivnih slučajeva danas je 700. Na bolničkom lečenju je 313 pacijenata, od kojih je 25 na respiratoru. Preminule su tri covid pozitivne osobe, rečeno je na konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske.

Ove sedmice beležimo pad broja novozaraženih od 42 odsto, u odnosu na proteklu nedelju, rekao je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske doneo je odluku o nužnim epidemiološkim merama, koje će biti na snazi od 1. jula, rekao je načelnik Štaba Davor Božinović.

Osobe koje su vakcinisane, prebolele covid ili negativno testirane moći će, uz smanjene mere, učestvovati na okupljanjima s osobama koje takođe zadovoljavaju te kriterijume, a moraju imati evropske digitalne Covid potvrde. Iduće sedmice aplikacije koje mogu očitati QR kod biće dostupne za sve pametne telefone, najavio je Božinović.

Saglasnost za manifestacije davaće lokalni štabovi. 

Na terasama kafića mogu se posluživati samo gosti koji sede, a ostaje mogućnost izdavanja pića “za poneti”.