Od 12. juna ublažavanje epidemioloških mera

Spread the love

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske izmenio je neke tehničke detalje u odnosu na prelazak granice.

Ulazak u Republiku Hrvatsku osobama iz zemalja članica Evropske unije, odnosno šengenskog područja, koje su vakcinisane s dve doze vakcine, koja se koristi u Uniji, biće omogućen čim su vakcinisane, a ne kao što je to dosad bio slučaj nakon 14 dana od druge doze, odnosno 22 dana od prve doze vakcine, rekao je na konferenciji za medije načelnik Davor Božinović.

Štab je produžio mere za javni prevoz i trgovine do 30. juna.

Radno vreme ugostiteljskih objekata i drugih delatnosti, koje je bilo ograničeno do 23 časa, od subote 12. juna će biti produženo do ponoći, ali samo na terasama.

Organizovanog praćenja utakmica Evropskog prvenstva u fudbalu ne bi smelo biti, jer to predstavlja ozbiljan epidemiološki rizik.

Uz ostalo, ukida se zabrana treniranja i takmičenja u zatvorenim prostorima i školskim dvoranama.

Otvara se i mogućnost da se kulturni događaji organizuju i bez strogih epidemioloških mera. Na njima bi mogle biti osobe koje su pre više od 14 dana primile obe doze vakcine, koje su pre manje od 180 dana prebolele bolest i primile jednu dozu vakcine te one koje su unutar 48, odnosno 72 sata, bile negativne na brzom antigenskom, odnosno PCR testu. Da ispunjavaju uslove, građani mogu dokazati digitalnom COVID potvrdom ili potvrdom lekara. Na isti način moći će se održavati i sportska takmičenja, dok su javni događaji i dalje limitirani na 100 osoba.