Borovo: Za predsednika ZUSOP-a ponovo izabran Rajko Lukić

Spread the love

Sinoć je u velikoj sali Kulturnog centra Borovo održana godišnja izveštajno-izborna skupština Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine. Na skupštini su usvojeni izveštaji o radu za prošlu godinu te plan i program rada i finansijski plan za ovu godinu, u planiranom iznosu od 94 hiljade kuna.

Rad društva koje danas ima više od tri stotine članova iz Borova, ali i okolnih mesta, sufinansira Opština Borovo. Za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu od 34 hiljade kuna iz opštinskog budžeta, dok je iz državnog budžeta, preko Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, ZUSOP-u za rad odobreno 35 hiljada kuna.

Za predsednika ZUSOP-a ponovo je izabran Rajko Lukić, koji je na čelu ovog udruženja od osnivanja 2009. godine. Zahvalivši se članovima Skupštine na reizboru poručio da će nastaviti s radom još više i bolje.

– Trudićemo se da budemo najbolji. Mi smo uzor u našem mestu, a poznati smo i van Hrvatske, kao brojno i dobro organizovano udruženje, dobri domaćini i gosti – poručio je, između ostalog, Rajko Lukić.

Za zamenika predsednika ponovo je izabran Danko Nikolić, za sekretarku Desa Jankov, a za blagajnicu Milijana Nedić. Pored predsednika i potpredsednika, članovi novog-starog Upravnog odbora ZUSOP-a su i Miloš Momirović, Velibor Nedić, Mladen Nedić, Veselko Arsić, Dragana Bošnjak, Rado Bosić, Svetislav Mikerević, Marko Purić, Duško Drobić i Svetlana Ostojić.

Umetnički rukovodilac ZUSOP-ove Foklorne sekcije Svetlana Ostojić dosad nije bila član uprave društva, a sada će se, kako je rekla u izjavi za Radio Borovo, više angažovati na organizaciji kulturno-umetničkih aktivnosti.

– Folklorna sekcija ima 30 aktivnih članova. Plan je da obnovimo rad pevačke grupe. Imamo i nekoliko nastupa u najavi, ali sve zavisi od epidemiološke situacije – dodaje naša sagovornica.

Rukovodstvu ZUSOP-a na reizboru čestitali su načelnik Zoran Baćanović te zamenik vukovarsko-sremskog župana i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

– Čuvajte svoju tradiciju i običaje, ne zaboravite odakle su došli vaši preci, odlazite u zavičaj kad god je to moguće i vodite računa da podmladite udruženje, na ponos mlađih generacija – rekao je Jeremić.

Nakon što su prošlog meseca obeležili krsnu slavu – Prenos moštiju Svetog Save, prva planirana aktivnost u organizaciji ZUSOP-a biće Sportske igre na Sportskim terenima “Ozren” na Savulji u Borovu, koje će biti održane 18. jula. U planu je i Ozrensko-posavsko veče, koje bi trebalo biti održano u oktobru, ako dozvoli epidemiološka situacija.

D.Z.