Konstituisan novi saziv Opštinskog veća opštine Borovo

Sinoć je u Borovu konstituisan novi saziv Opštinskog veća opštine Borovo.

Većinu i u sedmom sazivu ovog predstavničkog tela sa 10 većnika imaće Samostalna demokratska srpska stranka, dva većnika nezavisna lista Željka Lukića, a jedan većnički mandat Demokratski savez Srba, o čemu je izvestila predsednica Mandatnog odbora Senka Romić.

– Lista SDSS-a čiji je nosilac bio Srđan Jeremić na proteklim izborima osvojila je 1068 glasova ili 77,78 % od ukupnog broja glasova, a lista grupe birača nosioca Željka Lukića 305 glasova ili 22,21 %. Srđan Jeremić, novoizabrani zamenik vukovarsko-sremskog župana, dostavio je obaveštenje o stavljanju svog mandata u mirovanje, a Opštinska organizacija SDSS-a Borovo je predložila Milicu Popadić na njegovo mesto. Takođe, Stojan Poznanović je u zakonskom roku dostavio obaveštenje da svoj mandat prenosi u Demokratski savez Srba te u skladu sa navedenim Mandatni odbor verifikuje mandate novoizabranim članovima Opštinskog veća opštine Borovo – rekla je Romićeva.

Članovi Opštinskog veća opštine Borovo u novom sazivu ovog predstavničkog tela biće SDSS-ovi Lazar Bosić, Milan Poznanović, Branko Perišić, Senka Romić, Duško Drobić, Dušan Latas, Dragana Bošnjak, Rajko Lukić, Danko Nikolić i Milica Popadić, nezavisni Željko Lukić i Mijodrag Zec te DSS-ov Stojan Poznanović.

Nakon izveštaja Mandatnog odbora i verifikacije mandata novoizabrani većnici položili su svečanu zakletvu.

Predstavnik hrvatskog naroda u ovom predstavničkom telu biće izabran na dopunskim izborima ove jeseni, čime će novi saziv biti proširen na 14 članova.

Konstitutivnom sednicom Opštinskog veća opštine Borovo, koja je održana u velikoj sali Kulturnog centra, do izbora novog predsednika predsedavao je najstariji većnik Lazar Bosić, novoizabrani predsednik opštinskog Odbora za izbor i imenovanja. Članovi tog Odbora su i Senka Romić, Dušan Latas, Željko Lukić i Mijodrag Zec.

Za predsednika ovog predstavničkog tela izabran je donedavni zamenik načelnika Opštine Borovo, SDSS-ov Duško Drobić, a zamenik predsednika ostaje njegov stranački kolega Milan Poznanović. Novoizabrani predsednik Opštinskog veća zahvalio se na poverenju, poručivši da će biti prvi među jednakima.

– Možemo biti ponosni na ono što je urađeno u Borovu u protekle 24 godine, od prvog saziva ovog predstavničkog tela iz 1997. godine do danas. Nadam se dobrom i konstruktivnom radu i u iduće četiri godine, na dobrobit svih naših građana koji su nam iskazali poverenje. To poverenje treba da opravdamo – istakao je u svom prvom obraćanju novoizabrani predsednik Opštinskog veća opštine Borovo.

Za predsednika Odbora za Statut i Poslovnik izabran je Danko Nikolić, a članovi su Duško Drobić i Stojan Poznanović, dok je novoizabrani predsednik Odbora za finansije i budžet Petar Božunović, a članovi Branko Perišić i Lazar Bosić. Protiv donošenja ove poslednje odluke bio je nezavisni Mijodrag Zec, nezadovoljan što u Odboru za finansije i budžet nema predstavnika njegove liste.

U svom obraćanju većnicima, SDSS-ov načelnik Zoran Baćanović, koji će opštinu Borovo voditi i treći mandat, čestitao je novoizabranim članovima Opštinskog veća, predsedniku i potpredsedniku te svim članovima opštinskih radnih tela, poručivši da očekuje konstruktivan i ozbiljan rad ovog predstavničkog tela u naredne četiri godine.

– Meštani Borova su nam ukazali poverenje, očekujem da to poverenje bude opravdano i da radimo isključivo na dobrobit i korist naših meštana i našeg mesta. Od ovog predstavničkog tela očekujem konstruktivan i ozbiljan rad, jer nas očekuje dosta obaveza. Finansijska konstrukcija koju Opština Borovo sklapa poslednjih godina sa perspektivom za naredni mandatni period daje nam za pravo da budemo ambiciozni, da planiramo i radimo neumorno, da gradimo naše Borovo kako bi ono bilo bolje mesto za život, da Borovo pokušamo učiniti mestom srećnih i zadovoljnih ljudi – poručio je načelnik Baćanović.

Najavio je i prvu radnu sednicu Opštinskog veća opštine Borovo u novom mandatu koja će, kako je rekao, biti održana 23. ili 24. juna.

D.Z.