09/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Udruženje žena Vukovar otvorilo u Borovu podružnicu Kluba osoba treće dobi

4 min read

U okviru projekta “Nove mogućnosti – bolja socijalna uključenost starijih osoba”, koji provodi Udruženje žena Vukovar u partnerstvu s Opštinom Borovo i Udruženjem za podršku žrtvama i svedocima – Referentnim centrom Vukovar, u Borovu je u utorak, 1. juna otvorena podružnica Kluba osoba treće dobi.

Sve aktivnosti Kluba za korisnike starije od 65 godina biće besplatne, saznajemo od voditeljke projekta Mirjane Mizdrak Mišanović.

– Radno vreme podružnice Kluba u Borovu je svakog radnog dana od 15 do 19 časova, a po potrebi aktivnosti će biti organizovane i u prepodnevnim časovima. Pored druženja uz društvene igre, biće organizovana predavanja o sigurnosti, pravima i zdravlju starijih osoba, vežbe uz stručni nadzor fizioterapeuta, akva aerobik na bazenima u Borovu naselju, a planiran je dvodnevni izlet. Organizovali smo i prevoz starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na aktivnosti projekta i do socijalnih, zdravstvenih i drugih ustanova u Vukovaru. Važno je napomenuti da su za korisnike sve aktivnosti besplatne – navodi Mizdrak Mišanović, koordinatorka Udruženja žena Vukovar, čiji Klub osoba treće dobi u Borovu naselju ima više od 90 korisnika.
Projekat “Nove mogućnosti – bolja socijalna uključenost starijih osoba” vredan je milion i 287 hiljada kuna, a finansiran sredstvima Evropske unije u okviru Operativnog programa Efikasni ljudski potencijali 2014.-2020. iz Evropskog socijalnog fonda u 100% iznosu. Biće realizovan u periodu od novembra 2020. do novembra 2022. godine.

Zahvaljujući ovom projektu opremljen je prostor podružnice Kluba u novoizgrađenoj višenamenskoj zgradi u centru Borova, nabavljeno vozilo za prevoz korisnika, zaposlena vozačica i voditeljka podružnice u Borovu.

Priliku za posao dobila je Svetlana Ostojić iz Borova, koja je zaposlena na određeno vreme. Na organizaciji aktivnosti podružnice u Borovu radiće narednih 17 meseci, na pola radnog vremena.

– S obzirom na dosadašnje volontersko iskustvo u radu s osobama treće životne dobi, znam koje su njihove želje, ali i mogućnosti, tako da će aktivnosti u Klubu biti prilagođene korisnicima. Ovim putem pozivamo sve meštane Borova starije od 65 godina da dođu i da se uključe – kaže Svetlana Ostojić.

Provođenje ovog projekta, koji će osobama treće dobi omogućiti da kvalitetno provode svoje slobodno vreme, pozdravio je i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović.

– Uveren sam da će aktivnosti Kluba biti dobro prihvaćene u Borovu i da će ovaj projekat doprineti razvoju socijalnih usluga za starije osobe na području naše opštine. Nalazimo se u novoizgrađenom prostoru višenamenske zgrade, koji sada i službeno stavljamo u funkciju. To je upravo ono što smo želeli gradeći ovaj objekat, da svaka od ovih prostorija ima svoju namenu i da služi našim meštanima – rekao je u izjavi za Radio Borovo načelnik Zoran Baćanović.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.