Arhimandrit Jovan (Stanojević) izabran za Episkopa humskog

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora SPC, koje je održano d 24. do 29. maja u Beogradu, popunjene su upražnjene eparhije.

Za Episkopa humskog i vikara Episkopa Diseldorfa i Nemačke izabran je arhimandrit Jovan (Stanojević).

Jovan Stanojević je rođen u Vukovaru na Vidovdan 1979. godine kao treće dete Dušana i Boje (rođ. Milovanović). Na krštenju je dobio ime Radoslav. Odrastao je u Borovu, gde je završio i osnovnu školu nakon koje je u Vukovaru završio automehaničarski zanat.

Sa blagoslovom Episkopa osečkopoljskog i baranjskog Gospodina Lukijana 1998. godine upisao je bogosloviju „Sveti Arsenije I Sremac“ u Sremskim Karlovcima koju je završio 2004. godine. Episkop Lukijan ga je 16. septembra 2000. godine zamonašio u čin male shime, sledećeg dana rukopoložio u čin jerođakona, a 2014. godine u čin jeromonaha.

Po blagoslovu nadležnog Arhijereja upisao je 2004. godine osnovne studije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na kojem je diplomirao 2009. godine.

U toku osnovnih studija 2007. godine, od jula do decembra, boravio je po blagoslovu nadležnog Episkopa Gospodina Lukijana i Episkopa zapadnoameričkog Gospodina Maksima, kao gost u Eparhiji zapadnoameričkoj, gde je uz Episkopa Maksima imao priliku da se upozna sa životom, misionarskim i drugim izazovima SPC u zapadnoj Americi.

Po okončanju osnovnih studija nastavio je svoje usavršavanje na Grčkom pravoslavnom teološkom fakultetu „Časni Krst“ u Bostonu, kao i na univerzitetima u Minsteru, Birmingemu i Vupertalu, gde je i doktorirao 2019. godine.

Radi kao naučni saradnik na Teološkom fakultetu u Vupertalu na istraživanju grčkih rukopisa knjige Otkrivenja.

Od 2018. godine je po blagoslovu episkopa Diseldorfa i Nemačke Grigorija duhovnik u Eparhiji diseldorfskoj i nemačkoj u kojoj vrši sveta bogosluženja i propoveda. Govori engleski, nemački i grčki jezik.