Vukovar: U SKC-u otvorena izložba “Istorijat savremenih Olimpijskih igara”

Sinoć je u prostorijama Srpskog kulturnog centra Vukovar otvorena izložba “Istorijat savremenih Olimpijskih igara”. Izložba je posvećena istorijatu najmasovnijeg sportskog takmičenja. Autor izložbe je poznati sportista i nekadašnji atletičar Srećko Ilinčić.
 
– Kao višestruki prvak Jugoslavije osvojio sam 14 medalja, pet zlatnih, pet srebrnih i četiri bronzane. Zahvaljujući sportu obišao sam gotovo ceo svet, od Njujorka, Čikaga i Las Vegasa do Berlina, Pariza, Londona i Tokija – priča Ilinčić.
 
Ideju za izložbu knjiga, koje je autor kupovao na putovanjima po svetu, dobio je od književnika Đorđa Nešića. Izložba je realizovana u dogovoru s direktorom Srpskog kulturnog centra Vukovar Srđanom Sekulićem. Izloženo je 25 knjiga, a kako kaže autor izložbe, cilj je podstaći mlade na bavljenje sportom.  


Izložene knjige štampane su na nemačkom, češkom, mađarskom, engleskom i srpskom jeziku, a odnose se na period od 1904. godine do poslednje Olimpijade 2016. godine. To su bile 31. Letnje Olimpijske igre, koje su održane od 5. do 21. avgusta 2016. godine u Rio de Ženeiru. Prošle godine, zbog aktuelne pandemije koronavirusa, Olimpijada nije održana.

Izložbu “Istorijat savremenih Olimpijskih igara” zainteresovani mogu pogledati do 14. juna u prostorijama Srpskog kulturnog centra Vukovar, u zgradi Zajedničkog veća opština.
 
S.M.