U protekla 24 časa u Hrvatskoj 216 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo osam osoba

Prema podacima koje je objavio Nacionalni štab civilne zaštite, u Hrvatskoj je u protekla 24 časa registrovano novih 216 slučajeva zaraze koronavirusom od testiranih ukupno 7039 osoba. Aktivnih slučajeva danas je ukupno 1843. Među njima su 753 pacijenata na bolničkom lečenju, a na respiratoru su 82 bolesnika. Preminulo je osam osoba.

U Vukovarsko-sremskoj županiji u protekla 24 časa testirane su 253 osobe, a pozitivno na koronavirus bilo je pet osoba, dve iz Vinkovaca te pojedna iz Nijemaca, Trpinje i Vukovara. Trenutno je u Vukovarsko-sremskoj županiji zbog bolesti COVID-19 hospitalizovano 27 osoba.

Od danas se u Hrvatskoj izdaju covid-pasoši.

Odluku o početku izdavanja digitalnih zelenih potvrda, u javnosti poznatijih kao covid-pasoši, donela je Vlada na jučerašnjoj telefonskoj sednici.

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prelaza Republike Hrvatske, ali i graničnih prelaza država članica Evropske unije s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, covid-pasoši moći će da se koriste i u druge svrhe, prema odlukama Štaba civilne zaštite odnosno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

EU digitalnu covid-potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva. Potvrdu možete zatražiti online putem portala eGrađani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku ili je dostavlja elektronskom poštom.

Od danas, putnici koji iz Hrvatske putuju u Austriju nemaju obavezu karantina ukoliko su testirani, vakcinisani ili preboleli COVID-19, napisala je ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac na svom Facebook profilu.

Austrija će epidemiološku situaciju gledati po istim pravilima kao i Nemačka, na osnovu podataka Robert Koch-Instituta.

Hrvatska već od danas počinje s upotebom EU digitalnih COVID potvrda te su u toku bilateralna testiranja s državama članicama. Do sada su validirane COVID potvrde s više od deset članica uključujući i Austriju, objavila je ministarka Brnjac.