U Palati Srem održana konferencija i edukacija o sistemu podrške žrtvama nasilja

Danas je u Palati Srem održana stručna konferencija sa edukacijom na temu “Efikasnost sistema podrške žrtvama nasilja iskustvo iz prakse i preporuke”. Organizator konferencije i edukacije je udruženje za pomoć žrtvama Bijeli krug Hrvatske koje provodi projekat “Prekriži nasilje”.

Livija Plančić, predsednica ovog udruženja rekla je da je ovo udruženje ponudilo veći spektar usluga za žrtve nasilja, bez obzira da li se radi o porodičnom ili nekoj drugoj vrsti nasilja, od usluga besplatnog pravnog savetovanja, kao što je primarna pravna pomoć, preko usluga sekundarne pravne pomoći, besplatnih advokatskih usluga do usluga mobilnog tima za osobe koje su udaljenije od urbanog središta, a koje zbog dobi, siromaštva, zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti doći po pomoć.

Među predavačima stručnjacima iz područja prevencije i suzbijanja porodičnog nasilja bila je i Višnja Ljubičić, pravobraniteljka za ravnopravnost polova.

– Institucija pravobraniteljke uključena je u sve slučajeve porodičnog nasilja i rodno uslovljenog nasilja koji stižu pred instituciju od strane građana, najčešće građanki. Nama su ovakve međusektorske edukacije iznimno važne pogotovo kada imamo sve učesnike protokola koji učestvuju u slučajevima suzbijanja nasilja u porodici i rodno uslovljenog nasilja. Ono što je važno na loklanom nivou kod ovih edukacija je da se svi učesnici međusobno upoznaju, umreže i razmene iskustva i izazove s kojima se susreću – istakla je pravobraniteljka za ravnopravnost polova, Višnja Ljubičić.