Vukovarsko Opštinsko državno tužilaštvo osumnjičilo je 21 osobu za govor mržnje zbog incidenta u Borovu na dan obeležavanja pogibije 12 hrvatskih redarstvenika, koji se ove godine poklopio s pravoslavnim Uskrsom, a u istražnom zatvoru završila su trojica osumnjičenika, javlja Hina.

Osumnjičene, među kojima je maloletnik, tereti se da su javno poticali na nasilje i mržnju 2. maja oko 6 časova i 50 minuta u Borovu. Državno tužilaštvo ih sumnjiči da su prema ranijem dogovoru i sa ciljem izazivanja netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti, tokom prolaska ulicama naselja u grupi, nakon bacanja eksplozivnih pirotehničkih sredstava, ponavljajući, zajedno glasno vikali i pevali neprimerene sadržaje.

Nakon prvog ispitivanja u tužilaštvu, sudiji istrage Županijskog suda u Vukovaru podnesen je predlog za određivanje istražnog zatvora protiv osmorice osumnjičenika zbog postojanja okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti krivično delo.

Sudija istrage odredio je istražni zatvor protiv trojice osumnjičenika, dok je protiv petorice osumnjičenika odbio predlog i odredio im kao mere opreza zabranu posećivanja područja opštine Borovo i obavezu redovnog javljanja nadležnoj policijskoj stanici.