Ništa ne sme da zaseni svetost Vaskrsa, rekao je u izjavi za Radio Borovo starešina hrama Svetog Stefana u Borovu, jerej Dragan Serdar, nakon uskršnje liturgije na kojoj je pročitana Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Porfirija.

– Ono što je poruka svima koji slave Vaskrsenje Hristovo jeste da u našim srcima bude samo ljubav jer Gospod jeste ljubav. Ako je Hristos u nama nema mesta za mržnju, nema mesta ni za kakav nemir, tugu ili ogorčenje jer ništa ne sme da zaseni današnji praznik. Jedna narodna izreka kaže da “svako šta čini, sebi čini, a ne drugome”. I svako neka promišlja o svojim postupcima. Ono što je važno da mi vodimo brigu o sebi, o spasenju svoje duše. Posebno danas je važno da se sačuva mir i ljubav u našem srcu, kako ne bismo narušili veličinu ovog dana. Neka je srećan i Bogom blagosloven praznik Vaskrsenja Hristovog svim pravoslavnim Srbima i hrišćanima, svima koji danas slave. Neka su živi i zdravi, Bogom blagosloveni, oni i njihove porodice. Hristos Vaskrse! – poručio je jerej Serdar.

Ovogodišnji Uskrs u Borovu proslavljen je u specifičnim okolnostima, ne samo zbog pandemije koronavirusa. Zbog generalne obnove hrama Svetog Stefana bogosluženja se obavljaju u crkvenoj sali, a meštane Borova je na uskršnje jutro, pre Jutrenja i praznične liturgije, probudila petardama, porukama mržnje i skandiranjem na ubistvo Srba grupa od 20-ak mladića, koji su prethodno položili vence na spomenik dvanaestorici redarstvenika u centru mesta, a potom krenuli Ratarskom, Železničkom i Bulićevom ulicom, uzvikujući neprimerene poruke, kojima se podstiče na mržnju i nasilje. Zbog obeležavanja 30. godišnjice pogibije hrvatskih redarstvenika centar mesta je proteklih dana, pa tako i liturgiju na Uskrs obezbeđivala policija.