Sve osobe iz grupe koje su na uskršnje jutro u Borovu pozivale na ubistvo Srba privedene su ili se privode u službene prostorije policije.

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-sremske tokom jučerašnjeg dana priveli su u službene prostorije 14 osoba s područja Vukovarsko-sremske županije nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinili krivično delo javnog podsticanja na nasilje i mržnju, skandirajući neprimereni sadržaj.

Svi osumnjičeni će danas tokom dana biti predati pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-sremske, a policija će protiv njih podneti krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu.

U saradnji s drugim policijskim upravama, kriminalističko istraživanje provodi se nad još nekoliko osoba s područja drugih županija, izvestili su jutros iz Policijske uprave vukovarsko-sremske.

Meštane Borova juče je na uskršnje jutro uznemirila grupa od 20-ak mladića, navodno navijača, koja je prošla Bulićevom, Ratarskom i Železničkom ulicom u pratnji policije, skandirajući poruke govora mržnje i pozivajući na ubistvo Srba. Tim povodom juče se građanima putem Radio Borova obratio načelnik Zoran Baćanović, koji je bio svedok ovog događaja.

– Probudile su me petarde i uzvici. Povorka se kretala Ratarskom i Železničkom, a vraćala Bulićevom ulicom u pratnji policije. Skandirali su poruke neprimerenog sadržaja. Prišao sam navedenoj koloni i napravio snimak. Tek nakon toga, kada je policija videla da se to snima, oni su ih zaustavili i počeli legitimisati te je krenula rasprava. Ja sam i to snimio. Ovo, nažalost, nije dobro postupanje policije, koja treba da čuva javni red i mir i ne sme dozvoliti povike na ubistvo bilo koga u Republici Hrvatskoj. I sigurno je da ćemo tražiti smenu odgovornih – poručio je načelnik Zoran Baćanović.

Pored ovog incidenta, od strane zasad nepoznatih počinilaca pobacani su venci, položeni na Spomenik borcima i civilnim žrtvama Drugog svetskog rata u centru mesta za Dan oslobođenja Borova od fašističkog terora. Kako navode iz Opštine Borovo, venci su vraćeni na svoje mesto, a policija, iako već danima obezbeđuje taj prostor, nije videla ko su počinioci.

Skandiranje poruka mržnje u Borovu osudila je Vlada RH, potpredsednik Vlade Boris Milošević, predsednik RH Zoran Milanović, predsednik SNV-a Milorad Pupovac, SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov, SDSS, Zajedničko veće opština, Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, Demokratski savez Srba, GO SDSS-a Vukovar, vukovarski HDZ, SDP, HNS i nezavisni kandidat za Gradsko veće Vukovara Pavao Josić.