Predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke u sredu su Županijskoj izbornoj komisiji u Vukovaru predali kandidature i potpise za Skupštinu Vukovarsko-sremske županije i zamenika župana iz redova srpske zajednice.

Nositeljica liste SDSS-a za županijsku Skupštinu biće saborska zastupnica Dragana Jeckov iz Negoslavaca.

– Najvažnije je da ljudi 16. maja izađu na izbore i da podrže SDSS, stranku koja brine o pravima i položaju srpske zajednice u Republici Hrvatskoj već 24 godine, a ne samo pred izbore. Nastavićemo našu političku borbu i delovanje, kako bi poboljšali položaj pripadnika srpske zajednice, a to podrazumeva i registraciju škola na srpskom jeziku i pismu, veću zastupljenost pripadnika srpske zajednice kod zapošljavanja u javnoj upravi, brigu o pravednoj raspodeli državnog poljoprivrednog zemljišta i privrednom razvoju ovog područja. Sve su to teme o kojima ćemo u županijskoj Skupštini istupati jasno, glasno i otvoreno kao i do sada – rekla je u izjavi medijima Dragana Jeckov, prva žena nosilac liste SDSS-a za Skupštinu Vukovarsko-sremske županije.

– Listu za županijsku Skupštinu čine pripadnice i pripadnici srpske zajednice s područja Vukovarsko-sremske županije iz svih naših opština i sredina gde smo zastupljeni. Vodilo se računa da treba da bude više od 40% žena na toj listi i mi smo naravno tu kvotu zadovoljili. Na to smo ponosni. Imam čast biti prva žena nositeljica liste SDSS-a na županijskom nivou – dodala je Jeckov.

Kandidat SDSS-a za zamenika vukovarsko-sremskog župana iz reda srpske zajednice biće Srđan Jeremić iz Borova, aktuelni predsednik Zajedničkog veća opština sa sedištem u Vukovaru.

– I na mestu predsednika ZVO zaista sam se trudio da opravdam poverenje koje mi je ukazano, da budem na čelu ove najvažnije krovne, izborne institucije Srba na istoku Hrvatske. I ono što mogu da obećam svima onima koji se odluče da me podrže kao kandidata SDSS-a za zamenika župana VSŽ iz reda srpske zajednice jeste da ću se aktivno angažovati na rešavanju svih onih problema koji su važni za položaj pripadnika srpskog naroda koji živi u Vukovarsko-sremskoj županiji. U tom smislu koristiću sve moguće instrumente i mehanizme koji su mi na raspolaganju, da unapredimo obrazovni sistem pripadnika srpske zajednice na području naše županije i da pomažemo kulturno-umetnička društva i sve druge institucije, organizacije i udruženja jer je zadatak Županije da vodi brigu i o njima i da im pomaže u skladu sa svojim mogućnostima – ističe Jeremić.

Naglasak će biti na pomoći opštinama u kojima Srbi čine većinu, kao i opštinama i gradovima u kojima nisu većina, ali su zastupljeni u značajnom broju, kako bi pomogli u razvoju tih jedinica lokalne samouprave u svim oblastima života, bilo da je u pitanju komunalna infrastruktura, društveni život, socijalna sfera ili određeni razvojni projekti.

– Nismo i ne možemo biti zadovoljni zapošljavanjem Srba u Vukovarsko-sremskoj županiji i preduzećima čiji je osnivač. Po tom pitanju moramo napraviti značajnije iskorake. U tom smislu iskoristiću Ustavom zagarantovana prava da tražim da se poveća broj zaposlenih Srba u Vukovarsko-sremskoj županiji i županijskim službama i preduzećima – poručio je Jeremić.

D.Z.