Povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige te u sklopu Godine čitanja večeras se održava deseta Noć knjige, najmasovnije kulturno dešavanje u Hrvatskoj. 

Pokrenuta pre deset godina s ciljem podsticanja kulture čitanja i razgovora o statusu knjige u savremenom društvu, Noć knjige jedna je od najvećih i najpoznatijih domaćih manifestacija posvećenih knjizi s hiljadama organizatora programa i stotinama hiljada učesnika širom Hrvatske.

Tema ovogodišnjeg jubilarnog izdanja je Lekovita moć knjige, a zaštitno lice pripovedačica lekovitih priča babuška Knjiguška. 

U programu jubilarne Noći knjige s više od 1100 različitih događaja učestvuju knjižare, antikvarijati, biblioteke, osnovne i srednje škole, vrtići, pozorišta, kulturno-informativni centri, ilustratori, pisci, prevodioci i drugi kreativci i ustanove „prijatelji knjige“ iz 223 grada i mesta širom Hrvatske.

Ovogodišnjem nacionalnom slavlju knjige prigodnim programima pridružilo se više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz oblasti kulture i nauke, 130 biblioteka i 120 knjižara, a zanimljive programe imaju i bolnice, turistički vodiči, udruženja, mesni odbori, dečji domovi, domovi za starije i mnogi drugi. Programi će se odvijati online te uživo i to često u parkovima, uz reke, more, na platoima biblioteka, na trgovima i ulicama, čak i na brodovima i u vozovima.

U saradnji s Hrvatskim udruženjem školskih knjižničara proveden je nagradni literarni konkurs Lekovita lektira na koji je pristiglo 179 učeničkih radova iz 70 škola u 17 županija.