Rezultati ROADPOL-ovog Speed Marathona

Tokom jučerašnjeg 24-časovnog provođenja pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u okviru ROADPOL-ove aktivnosti Speed Marathon, na 84 lokacije na području Policijske uprave vukovarsko-sremske utvrđeno je ukupno 110 prekršaja nedopuštene brzine kretanja, izvestili su iz PU vukovarsko-sremske. Policijski službenici utvrdili su 88 prekršaja, dok su fiksne kamere zabeležile 22 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila. Najveća brzina od 187 km/h zabeležena je na autoputu Zagreb-Lipovac, dok je u naseljenom mestu najveća zabeležena brzina iznosila 89 km/h u Vinkovcima.

Za provođenje pojačanog nadzora brzine kretanja vozila korišteni su svi raspoloživi uređaji za nadzor brzine i maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika.

Lokacije odabrane za ovu aktivnost određene su prema predlozima građana, uvažavajući i lokacije koje su se iskustveno pokazale kao mesta na kojima se učestalo događaju prekršaji i saobraćajne nesreće. Predložene lokacije koje građani smatraju „rizičnima“, a koje nisu bile obuhvaćene ovom akcijom, policijski službenici nadziraće u okviru svojih svakodnevnih zadataka.

– Tokom 2020. godine evidentirano je 12.380 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila što je na dnevnoj bazi oko 34 prekršaja. Uzimajući u obzir rezultat od 110 prekršaja utvrđenih tokom pojačanog nadzora brzine kretanja vozila, smatramo da se navike vozača nisu promenile i da se brzina kretanja vozila u znatnoj meri ne poštuje-  izvestili su iz PU vukovarsko-sremske.

Kako bi sprečili događanja najtežih prekršaja i saobraćajnih nesreća, policijski službenici će i nadalje prioritetno utvrđivati prekršaje nedopuštene brzine kretanja vozila, upravljanja vozila sa prisutnošću alkohola, opojnih droga i lekova, ne korištenja sigurnosnog pojasa na svim sedištima na kojima je sigurnosni pojas ugrađen i korištenje mobilnih telefona i drugih uređaja koji ometaju vozača u sigurnosnom upravljanju vozila.