24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovski antifašisti izabrali novo rukovodstvo, novi predsednik je Slavko Nedić

4 min read

Na sinoć održanoj izbornoj skupštini Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Opštine Borovo izabrano je novo rukovodstvo. Za predsednika Udruženja jednoglasno je izabran Slavko Nedić.

– Prioriteti u našem radu ostaju obeležavanje značajnih datuma iz istorije NOB-a, organizacija komemorativnih skupova i odavanje pomena našim poginulim borcima te saradnja s antifašističkim udruženjima u Hrvatskoj i regionu – rekao je u izjavi za Radio Borovo novoizabrani predsednik Slavko Nedić.

Dosadašnji predsednik Slobodan Landup povukao se s te dužnosti iz zdravstvenih razloga.

– Zamolio sam Predsedništvo da me zbog bolesti razreši dužnosti, što je i učinjeno. I na ovoj skupštini pokazali smo jedinstvo. U proteklih 20 godina koliko postoji naša organizacija nismo imali niti jedan ozbiljan problem – ističe Landup.

Na skupštini je iznet predlog da se Landup proglasi za počasnog predsednika Udruženja, o čemu će odluku doneti novo Predsedništvo.

Za zamenika predsednika Udruženja izabran je Milisav Cvijanović, a blagajnica ostaje Mira Oljača.

– Dosad sam imala dobru saradnju sa svima, pa se nadam da će tako biti i ubuduće. Danas imamo oko stotinu članova, koji redovno plaćaju članarinu, ali se članstvo nažalost osipa, budući da je reč uglavnom o ljudima starije životne dobi – priča Oljača.

Pored novog predsednika Slavka Nedića, zamenika predsednika Milisava Cvijanovića i blagajnice Mire Oljače, članovi novoizabranog Predsedništva su i Mićun Nenezić, Slobodanka Ergić, Milenko Vukosavljević, Milan Popović, Siniša Rakazović i Đorđe Bjegović. Izabran je i novi Nadzorni odbor u sastavu: Željko Lapčević, Jovica Lazić i Gojko Jelača. Za likvidatora društva, što nalaže Statut, imenovan je Milenko Vukosavljević.

Čestitke novoizabranom rukovodstvu uputio i načelnik Zoran Baćanović.

– Svedoci smo da vreme bledi uspomene i da mlađe genercije, što potvrdjuje i ovaj sastav skupštine i društva, možda nisu svesne istorijskog značaja koji antifašizam ima za nas, potomke ljudi koji su tada živeli i dali živote za slobodu Borova. To je nesumnjivo nešto na čemu moramo poraditi u nadolazećem vremenu, kako bi afirmisali taj značaj i nastavili rad ovog udruženja. U tome ćete sigurno imati pomoć i podršku Opštine Borovo – poručio je načelnik Baćanović.

Jednoglasno su usvojeni izveštaji o radu za prošlu godinu te predlog programa rada i finansijskog plana za ovu godinu. Udruženje je prošle godine raspolagalo budžetom nešto većim od 15 hiljada kuna, ali je u uslovima epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja potrošen tek manji deo. S prenosom sredstava iz prošle godine planirani budžet za ovu godinu iznosi 26.690 kuna. Rad Udruženja sufinansira Opština Borovo s 10 hiljada kuna redovne godišnje dotacije.

Kako je na skupštini najavio načelnik Zoran Baćanović, borovsko Udruženje antifašističkih boraca i antifašista će ove godine dobiti i nove prostorije, u novoizgrađenoj višenamenskoj zgradi u centru mesta.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.