Polaganjem venaca u Borovu obeležen 13. april, Dan oslobođenja od fašizma

Spread the love

Komemorativnim skupom kod Spomenika palim borcima i žrtvama fašizma u centru mesta, na koji su uklesana imena 123-je meštana, u Borovu je u utorak obeležena 76. godišnjica oslobođenja od fašizma u Drugom svetskom ratu.

– Evo i danas smo se organizovali i okupili, bez obzira na vremenske prilike i činjenicu da smo ograničeni epidemiološkim merama zbog pandemije koronavirusa, kako bi odali počast stradalima, čija su imena uklesana na ovaj spomenik, borcima i žrtvama fašizma – rekao je u izjavi za Radio Borovo predsednik borovskog Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Slobodan Landup.

Predsednik borovskih antifašista ističe da je 13. april najznačajniji datum u u istoriji Borova.

– Tog datuma, 13. aprila 1945. godine došla je sloboda, nakon četverogodišnjeg svetskog rata i terora koji je provodila NDH. Od tog dana Borovo je konačno prodisalo punim plućima, počeo je ubrzani razvoj Kombinata Borovo, a ovaj narod je dobio priliku da se zaposli. Za slobodu su dali život mnogi naši meštani, kao žrtve fašizma i borci NOB -a i mi to moramo u njihovu čast i u čast generacija koje dolaze održati kao najvažniji praznik u Borovu – poručio je Landup.

Vence na spomenik položili su predstavnici borovskog Udruženja antifašističkih boraca i antifašista, Opštine Borovo, Zajedničkog veća opština iz Vukovara, Veća srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo i Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije, Udruženja penzionera Borovo, borovskog Udruženja “Plavi Dunav”, Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine sa sedištem u Borovu, Fudbalskog i Šahovskog kluba “Sloga” iz Borova i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo.

Opština Borovo je proteklih godina za 13. april, koji je ujedno i Dan mesnog Udruženja penzionera, bila domaćin velikom broju antifašističkih i penzionerskih udruženja i organizacija iz čitavog regiona. Zbog pandemije koronavirusa drugu godinu zaredom nema organizovane proslave, kojoj je ranijih godina prisustvovalo više od dve stotine ljudi, ali su od pobratimskih i prijateljskih organizacija borovskim penzionerima stigle čestitke, saznajemo od predsednice Udruženja Milice Popadić.

– Stigle su nam čestitke sa svih strana, na kojima se zahvaljujem. Nadamo se da će ova pandemija završiti, kako bi se ponovo mogli okupljati i družiti, nastaviti tamo gde smo stali 7. marta prošle godine – kaže Milica Popadić.

U toku su pripreme i za godišnju skupštinu Udruženja penzionera Borovo, koje danas ima 115 članova.

– Prošle godine smo imali 180 članova. Dosta naših članova je umrlo ili ne dolaze zbog epidemioloških mera. Međutim, još nije kraj godine, a kod nas se članarina uplaćuje tokom cele godine – napominje Milica Popadić, koja je svim članovima Udruženja, ali i penzionerima koji nisu članovi čestitala Dan udruženja i poželela dobro zdravlje.

D.Z.