Ministarka regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak uručila je danas u Otoku županu Boži Galiću i predstavnicima 26 jedinica lokalne samouprave s područja Vukovarsko-sremske županije ugovore iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice. Vrednost 27 ugovora iznosi ukupno 5,8 miliona kuna.

Ovim godišnjim programom Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU pomaže održivosti razvoja lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture, prvenstveno izgradnje, obnove i rekonstrukcije objekata socijalne, komunalne i privredne infrastrukture na lokalnom nivou. Predstavlja podršku privrednoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja te jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja.

Među jedinicama lokalne samouprave kojima su uručeni ugovori je i Opština Borovo, koja je povukla sredstva iz državnog budžeta u iznosu od 150 hiljada kuna za prvu fazu izgradnje trenč silosa, o čemu je u izjavi za Radio Borovo izvestio načelnik Zoran Baćanović.

– Reč je o prvoj fazi izgradnje trenč silosa kod reciklažnog dvorišta, u dužini od 30 metara i u širini od 5 metara, za koji ovih dana trebamo dobiti građevinsku dozvolu. Trenč silos služiće našim meštanima prvenstveno za odlaganje građevinskog otpada, šuta i svega ostalog, a mi ćemo taj otpad reciklirati, usitniti drobilicom i time nasuti poljske puteve, kako se na saobraćajnice ne bi iznosilo blato – pojašnjava načelnik Baćanović.

Radovi bi trebali početi čim stigne građevinska dozvola, a očekivano trajanje radova je oko dva meseca. Ukupna vrednost investicije, prve faze izgradnje trenč silosa u Borovu, iznosi oko pola miliona kuna. Ostatak investicije finansiraće se iz budžeta Opštine Borovo. 

D.Z.