Od 15. marta foto konkurs “Volim svoju županiju”

Spread the love

Foto konkurs „Volim svoju županiju“ u organizaciji Hrvatske zajednice županija biće ponovno otvoren od 15. marta. U dve nedelje, koliko će trajati, profesionalni i amaterski fotografi moći će poslati svoje radove koji će ući u postavku izložbe „Volim svoju županiju 2021.“ Radovi se predaju putem aplikacije na internetskoj stranici volimzup.hr.

Ovaj foto konkurs nastao je iz želje da se promovišu lepote svih kutaka Hrvatske, a fotografi mogu učestvovati s najviše tri fotografije. Najbolje fotografije biraju se u dve kategorije – one prema oceni stručnog žirija i one u kojoj fotografija prikupi najviše glasova putem društvenih mreža.

Predsednica stručnog žirija je i ove godine profesionalna fotografkinja Mare Milin, koja je deo projekta već petu godinu zaredom. Milin ističe da joj se ponekad zavrti u glavi od količine prijavljenih fotografija, ali puno više voli kada joj se „vrti u glavi i malo zalupa srce od kvalitete“.

Foto konkurs je ove godine dobio i svoje novo vizualno ruho, za koje je zaslužan dizajner Ivan Dilberović. Vizuelni identitet zamišljen je kao prezentacija svake županije jednim tipografskim znakom i jednim motivom koji tu županiju čini prepoznatljivom. 

Kako sam naziv “Volim svoju županiju” ima 18 znakova, a imamo 20 županija i Grad Zagreb,  separatori među rečima su takođe iskorišteni u tu svrhu. Tako su Grad Zagreb i Zagrebačka županija simbiozom postali jedan separator, a Vukovarsko-sremska drugi. Neverovatna heterogenost svake županije slikovito je prikazana kroz manje ili više prepoznatljive elemente pa imamo, primera radi, buru za Ličko-senjsku županiju, specifični uzorak sa šibenske kape za Šibensko-kninsku, zlatovez za Osječko-baranjsku, glagoljicu za Primorsko-goransku županiju, sinjsku alku za Splitsko-dalmatinsku…

Vizual je rezultat opsežnog istraživanja o svakoj pojedinoj županiji, razgovora s kustosima, istoričarima, novinarima, prijateljima i mnogim drugima koji su na neki način učestvovali u ovom projektu.

Fotoaparate u ruke jer od 15. marta možete prijaviti svoje fotografije i osvojiti, između ostalog, GoPro Hero 8 Black.