U Hrvatskoj je pokrenuta nacionalna kampanja za zaštitu kućnih ljubimaca, koja se zalaže za zabranu držanja pasa na lancu.

Prijatelji životinja, Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede iz Osijeka i druge članice Mreže za zaštitu životinja velikom nacionalnom kampanjom „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” traže hitnu izmenu postojećeg Zakona o zaštiti životinja uvođenjem potpune zabrane držanja pasa na lancu.

Prijatelji životinja, koji godinama rade na izmenama Zakona, jasni su u nameri da se Zakon o zaštiti životinja mora promeniti i da se držanje pasa na lancima mora potpuno zabraniti.

– Od 2005. godine borimo se za potpunu zabranu držanja pasa na lancima. Smatramo da niko ko nema uslove za brigu o psu ne bi trebao imati psa. Držanje pasa na lancima sramotno je i nedopustivo – poručuju Prijatelji životinja.

Spomenuta tri udruženja, uz podršku svih udruženja Mreže za zaštitu životinja, kao i velike većine građana, institucija i osoba iz javnog života žele promenu, žele ovim potezom spasiti hiljade i hiljade životinja koje u ovom trenutku robijaju, ali i one koje se još nisu niti rodile.

U tome ih je podržala firma Husqvarna poznata po društveno angažovanom radu, koja je svoju kampanju „Treba znati prerezati”, predstavljenu na više od 350 jumbo plakata, posvetila želji da više nijedan pas ne bi trebao biti osuđen na život na lancu.

Ako mislite i osećate jednako, potpišite na www.zabranimolanac.net peticiju kojom se traži hitna izmena Zakona o zaštiti životinja i potpuna zabrana držanja pasa na lancu.