Vukovarsko-sremska županija pomaže u obnovi svinjogojstva na glinskom području

Spread the love

Nakon učestale komunikacije sa Štabom civilne zaštite koji je zadužen za otklanjanje posledica katastrofe uzrokovane zemljotresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, te dodeljenih donacija stočne hrane, Vukovarsko-sremska županija odazvala se molbi gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića i započeti su dogovori o pomoći u obnovi svinjogojstva donacijom umatičenih grla.

Donacija će biti namenjena porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima na širem području Gline.

O tome su na sastanku Štaba izvestili državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i pročelnik Upravnog odeljenja za poljoprivredu Vukovarsko-sremske županije Andrija Matić.

O donaciji porodičnim gazdinstvima koja se bave svinjogojstvom razgovaralo se i na radnom sastanku u Gradu Glini.

Gradonačelnik Kostanjević, pročelnik Matić i članovi Štaba saglasni su o koracima koje valja preduzeti da se unapredi svinjogojska proizvodnja na širem glinskom području. To je po stavovima stručnjaka najbolje učiniti s genetski vrednim životinjama, kako zbog boljih proizvodnih rezultata, tako i zbog lakšeg trženja i boljih cena.

Upravo se definiše uzgojni program za reprodukciju svinja na jednoj ili dvema matičnim farmama kojima će biti donirano 20 suprasnih nazimica, u dva navrata po 10, i tako osigurati učestalost prašenja, kako bi se u periodu od jedne i po do dve godine reprodukcijom dobilo 500-tinjak grla svinjskog podmlatka namenjenog daljem rasplodu te oko 1.000 grla za tov.

Donacija predviđa i dodatnih 50-ak suprasnih nazimica za uzgoj tovnog reproduktivnog materijala na gazdinstvima, koja su posebno orijentisana na svinjogojstvo, navode iz Vukovarsko-sremske županije.