Na sinoć održanoj sednici Opštinskog veća opštine Borovo izvršen je rebalans ovogodišnjeg opštinskog budžeta, koji je povećan za milion i 689 hiljada kuna, tako da novi plan sada iznosi 22 miliona i 401 hiljadu kuna.

– Povećanje budžeta je bilo nužno iz prostog razloga što prošle godine nismo uspeli da završimo potrebnu dokumentaciju za preuzimanje zgrade višenamenske sale koja je dovršena, ali nije bilo sve spremno što se tiče “papirologije” i nismo mogli isplatiti izvođaču taj iznos završnog obračuna, koji iznosi gotovo milion kuna To je bio prvi i najvažniji razlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta. Takođe, veliki interes privrednika s područja opštine Borovo, koji su se javili na otvoreni javni poziv za subvencione mere, doveo je do toga da smo izdvojili još jedan finansijski iznos od 230 hiljada kuna, koji će biti usmeren na subvencije postojećim privrednim subjektima. Svi privrednici koji nisu prošli na prvom javnom pozivu mogu se javiti na novi, koji će biti otvoren 15. marta od 8 časova ujutro – rekao je u izjavi za Radio Borovo načelnik Zoran Baćanović.

Zahtevi se kao i na prvom javnom pozivu predaju u pošti, a subvencija iznosi 15 hiljada kuna po korisniku.

– Svi oni koji žele da konkurišu za subvencionu meru iz budžeta opštine Borovo neka pripreme svu potrebnu dokumentaciju prema Pravilniku koji je bio na snazi i prilikom prvog javnog poziva, a objavljen je na mrežnim stanicama Opštine Borovo, da sve što je potrebno pribave na vreme i da 15. marta od 8 časova, u bilo kojoj pošti u Republici Hrvatskoj, predaju zahtev jer ćemo ponovo, prema redosledu zaprimanja prijava, odobravati finansijska sredstva. Preporuka je biti što brži jer na taj način se povećavaju šanse da se dobije subvencija – napominje načelnik Baćanović.

Nakon poslednjih izmena, Program poticanja privrede i stambenog zbrinjavanja u opštini Borovo za 2021. godinu sada je težak ukupno milion i 50 hiljada kuna. Od tog iznosa 630 hiljada kuna dobiće privredni subjekti iz Borova.

Nezavisni većnik Željko Lukić predložio je na sednici da se izdvoje dodatna sredstva iz opštinskog budžeta za subvencije poljoprivrednim proizvođačima, a zatim i da se iznos za koji je povećan Program poticanja privrede i stambenog zbrinjavanja u opštini Borovo za ovu godinu, od dodatnih 230 hiljada kuna, ravnomerno raspodeli na borovske privrednike i OPG-ove. Ovaj predlog predsednik Opštinskog veća Srđan Jeremić stavio je na glasanje, ali je odbačen.

– Moj predlog nije uvažen. Nadam se da će to biti nekom drugom prilikom. Zalažem se da se sredstva ravnomerno raspodele, kako bi svi bili zadovoljni – kaže Lukić.

Načelnik Zoran Baćanović pojašnjava da je opština Borovo u svom budžetu obezbedila dodatna sredstva za postojeće privredne subjekte, prvenstveno zbog velikog interesa na prvom javnom pozivu, objavljenom 25. januara, ali i zbog činjenice da su privrednici više pogođeni korona krizom. Otežano im je poslovanje, smanjen obim poslovanja, a nekima od njih, poput ugostitelja, onemogućen je rad.

Podsetimo, Opština Borovo raspisala je 25. januara četiri javna poziva, koja se odnose na subvencije postojećim i novim privrednim subjektima, poljoprivrednicima te mladim porodicama za sufinansiranje stambenog zbrinjavanja.

Nakon zatvaranja dva javna poziva, koji se odnose na subvencije postojećim privrednicima i poljoprivrednicima, još uvek je otvoren javni poziv za nove privredne subjekte s registrovanom delatnošću od 1. januara ove godine do danas, kojima je na raspolaganju iznos od ukupno 100 hiljada kuna ili 20 hiljada kuna po korisniku. Takođe, otvoren je i javni poziv za sufinansiranje stambenog zbrinjavanja mladih porodica, koje za kupovinu kuće u Borovu mogu ostvariti subvenciju od 30 hiljada kuna. Za tu namenu opština Borovo je u budžetu za ovu godinu obezbedila iznos od ukupno 300 hiljada kuna, što će biti dovoljno za stambeno zbrinjavanje 10 porodica.

Opštinsko veće opštine Borovo usvojilo je i novi Statut, usklađen s novim Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi. S obzirom da se u jedinicama lokalne samouprave do 35 hiljada stanovnika ukidaju funkcije zamenika načelnika, odnosno gradonačelnika, Opština Borovo više neće imati zamenika načelnika, a smanuje se i broj članova Opštinskog veća, pojasnio je član Odbora za Statut, Poslovnik, predstavke i pritužbe građana, diplomirani pravnik Danko Nikolić.

– Međutim, načelnik će moći da odredi jednog od izabranih članova predstavničkog tela, dakle Opštinskog veća, koji će biti njegov privremeni zamenik, u slučaju njegove odsutnosti ili sprečenosti. Isto tako, smanjiće se i broj članova Opštinskog veća. Dosad je naše Veće imalo 15 članova, s obzirom na broj stanovnika, a nakon lokalnih izbora imaćemo 13 članova ovog predstavničkog tela – napominje Nikolić.

Poslednja redovna sednica Opštinskog veća opštine Borovo u ovom sazivu biće održana u martu, pre raspisivanja lokalnih izbora i raspuštanja ovog predstavničkog tela.

D.Z.