Zamenik gradonačelnika Srđan Milaković o masovnoj tuči srednjoškolaca

Spread the love

Masovnu tuču kod Tehničke škole „Nikola Tesla“ u Vukovaru teško je sagledati izvan konteksta međunacionalnih odnosa u Vukovaru, ali i politike te skorih lokalnih izbora, navodi u saopštenju za javnost aktuelni zamenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske zajednice Srđan Milaković.

– Postavlja se pitanje kako je moguće da policija nije uspela sprečiti sukob, ako znamo koliko je policajaca na ulicama Vukovara u poslednje vreme te da je Tehnička škola i prostor oko nje u više navrata do sada bila područje sukoba. Isto tako, potrebno je istražiti da li je sukob podstaknut izvan krugova mladih i da li je moguće da neko ide tako daleko da mlade ljude koristi za ostvarenje svojih političkih ciljeva – navodi Milaković te ističe da javnost mora znati i što se dogodilo sa učesnicima nekoliko međunacionalnih sukoba u proteklih godinu dana, da li su oni primereno kažnjeni ili su postupci još u toku.

– Koliko god da pojedini političari, nažalost, ne doprinose dobrim odnosima građana, državne institucije moraju raditi svoj posao i jamčiti sigurnost svih. Roditeljima se mora poslati jasna poruka da će njihova deca biti sigurna, kako u školi tako i izvan nje. Ovaj sukob ne treba koristiti za osporavanje prava srpske zajednice na obrazovanje na svom jeziku i pismu. Isključivost u Vukovaru dolazi iz sveta odraslih, a onda se prenosi na decu. Škole kao takve nisu problem, a sadržaje u školi i način na koji se oni prenose ne određuju deca nego odrasli – navodi Milaković.