Zajedničko veće opština, kao institucija koja po međunarodnim i domaćim dokumentima ima zadatak i obavezu da štiti prava srpske zajednice na istoku Republike Hrvatske, u saopštenju za javnost izražava osudu napada na učenike Tehničke škole “Nikole Tesle” u Vukovaru.

– Po ko zna koji put u poslednje vreme, meta napada su učenici srpske nacionalnosti koji mir nemaju niti u svojoj školi niti u njenoj blizini. Stanje sigurnosti srpske zajednice u gradu Vukovaru i okolini sve je gore, a isto je i sa primenom zakona, kojima se trebaju štititi Ustavom i zakonom zagarantovana prava srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Zbog toga postavljamo nadležnima jasno pitanje – do kada će se ovakvo stanje i odnos prema pripadnicima srpske zajednice tolerisati, kada i učenici i profesori i čitava javnost u gradu zna ko su ti koji izazivaju ovakve nerede i napade?Zar je potrebno da neko izgubi život pa da se nešto konkretno preduzme? – navodi se u saopštenju Zajedničkog veća opština, koje je potpisao predsednik te institucije Srđan Jeremić.

Od nadležnih tela traže da preduzmu sve potrebne radnje i aktivnosti, da se spreče ovakvi nemili događaji, a pripadnicima srpske zajednice omogući miran i siguran život u svom gradu, svojim kućama, školama i na svim javnim mestima koje posećuju. Traže i da predstavnici nadležnih tela informišu celokupnu javnost o tome šta su preduzeli, kako se ovakvi i slični slučajevi ne bi ponavljali.