Na sednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, održanoj u četvrtak 18. februara, govorilo se o stanju srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, sa posebnim osvrtom na posledice izazvane zemljotresom i značaj pomoći Republike Srbije u saniranju posledica.


Pedsednika Odbora Milimir Vujadinović rekao je da smo svedoci da se u poslednjim godinama i mesecima naše društvo, ali i društva u svetu, suočava sa prirodnim katastrofama i društvenim i ekonomskim problemima.

U prilog tome podsetio je na poplave, zemljotrese, migrantsku krizu, pandemiju i naglasio da se malo koji predsednik države susreo sa takvim teškoćama sa kakvim se susreo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ali i da je iz svih tih problema Srbija izašla kao pobednik.

On je naglasio da je Srbija nesebično pomagala i drugim zemljama, o čemu svedoči doniranje vakcina protiv Korona virusa Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, a vakcinisani su medicinski radnici iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

– Time pokazujemo da smo prave komšije i da ne mislimo samo na sebe kada je najteže. Srbija je bila jedna od najvećih donatora nakon zemljotresa u Hrvatskoj. Pružanjem materijalne i nematerijalne pomoći Srbija dokazuje da se zalaže za politiku solidarnosti i gajenja prijateljskih odnosa – naglasio je Vujadinović.

Prisutnima se obratila saborska zastupnica i potpredsednica Srpskog narodnog veća Dragana Jeckov, koja je istakla da se Baniji koja je razorena ratom, raseljena, obuhvaćena epidemijom i na kraju razorena zemljotresom pruža prilika da se potpuno revitalizuje u najširem smislu.

– Tu najveći deo posla treba uraditi u okvirima Republike Hrvatske, ali ono što se ne sme zaboraviti je činjenica da je prva i najznačajnija pomoć došla iz Republike Srbije, te se javno zahvaljujem predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i svima koji su imali priliku da daju svoj doprinos. Pomoć nije samo materijalne prirode, ona je ispružena ruka srpskoj zajednici u Hrvatskoj – rekla je Jeckov.

Glavni kordinator u akciji SNV-a „Banija je naša kuća“ Jelena Nestorović, istakla je da su gubici nakon zemljotresa ogromni, poginulo je mnogo ljudi, a neka sela su sravnjena sa zemljom. „Banija je ostala bez vode, bez puteva, to je posao koji će trajati i nije odgovornost Srbije, ali doprinos Srbije jača Srbe u Hrvatskoj – istakla je Nestorović.

Protojerej Saša Mićović govorio je o žrtvama zemljotresa i koliko je bio razočaran svaki put kada je bio pitan koje nacionalnosti su žrtve.

– Zemljotres ne bira ni veru, ni nacionalnost, on razara sve pred sobom. Sve se može popraviti i nadoknaditi, ljudske žrtve su nenadoknadive – rekao je protojerej.

On je naglasio da je Banija ostala pusta, bez ljudi, a nakon zemljotresa Petrinjska parohija je ostala bez ijedne crkve.

U ime srpske zajednice iz Republike Hrvatske članovima Odbora obratio se predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Rekao je da su meštani Banije po ko zna koji put ostali bez ičega, a Srbija je prva priskočila u pomoć i to ne samo srpskoj zajednici, već svim građanima Hrvatske bez obzira na nacionalnost.

– Milion evra pomoći koje je Srbija uputila Vladi Republike Hrvatske namenjeno je svim stradalnicima zemljotresa. Srbija se ponovo pokazala kao lider u regionu, a predsednik Vučić kao neko ko hoće da gradi dobrosusedske odnose – rekao je Jeremić, naglasivši da je pomoć Srbije kontinuirana i da se u proteklih par godina povećala za 300 odsto. Izrazio je nadu da će ta pomoć biti nastavljena i u vremenu koje dolazi.