Finansijski oštećeni penzioneri neisplaćene penzije zatražiće sudskim putem

Nakon niza konsultacija s pravnicima, političarima iz srpske zajednice u Hrvatskoj i drugim pojedincima iz struke, Udruženje finansijski oštećenih penzionera Republike Hrvatske od 1991. do 1998. godine odlučilo se za pokretanje parničnih postupaka pred nadležnim sudovima u Republici Hrvatskoj, radi utvrđivanja prava i povrata neisplaćenih penzija u navedenom periodu.

Udruženje je postiglo dogovor s pravnim timom i potpisalo Sporazum o zastupanju svojih članova, s kojima će pojedinačno biti potpisane punomoći za sve potrebne pravne radnje, do pravomoćne i konačne presude pred domaćim pravosudnim telima ili pred Međunarodnim sudom.

S obzirom da se radi o pojedinačnim tužbama, diskreciono i lično pravo svakog finansijski oštećenog penzionera je da li će pokrenuti postupak ili ne, ističe predsednik Udruženja Dragan Miljković.

– Detaljne informacije o tome koja je pravno relevantna dokumentacija potrebna radi pokretanja ovog pravnog postupka, zainteresovani će dobiti u Udruženju i svim podružnicama te opštinama i mestima gde žive Srbi koji imaju ovo zakonsko, stečeno i neotuđivo imovinsko pravo, a kojima penzija nije isplaćivana u periodu od 1991. do 1998. godine, odnosno na celokupnom prostoru Republike Hrvatske, preko njihovih ovlaštenih predstavnika ili poverenika – navodi Miljković.

Udruženje finansijski oštećenih penzionera Republike Hrvatske od 1991. do 1998. godine osnovano je još 2006. godine u Vukovaru, s ciljem obeštećenja svojih članova, hrvatskih državljana uglavnom srpske nacionalnosti, kojima država za vreme rata i mirne reintegracije nije isplaćivala penzije. Među njegovim osnivačima bio je i sadašnji predsednik Dragan Miljković, ujedno i predsednik podružnice penzionera Markušica, koji podseća da je Udruženje tada imalo više od 43 hiljade registrovanih članova, koji do danas nisu obeštećeni.

Napominje i da će Udruženje na svim oglasnim tablama, u mestima i gradovima na područjima svojih podružnica i županija, postaviti plakate sa detaljnim pismenim obrazloženjima i uputstvima za sve zainteresovane građane u kategoriji finansijski oštećenih penzionera, posebno o svim potrebnim dokumentima i prilozima za pokretanje redovnog pravnog postupka te imenima i kontakt telefonima ovlaštenih poverenika.