Izložbom “Znameniti Srbi” u Vukovaru obeležen dan državnosti Republike Srbije

Spread the love

Povodom dana državnosti Republike Srbije, 15. februara, Srpski kulturni centar Vukovar i Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru otvorili su izložbu pod nazivom “Znameniti Srbi”.

– Izložba obuhvata 30 reprinta originalnih slika istaknutih Srba i Srpkinja iz vremena 19. i početka 20. veka. Ukomponovali smo slike znamenitih vladara, ali i istaknutih političara i naučnika iz tog vremena, tako da smo na taj način dali svoj mali doprinos obeležavanju ovog praznika. Poslednjih godinu dana smo u nedostatku aktivnosti zbog koronavirusa, te smo zbog toga sada i odlučili da na neki način prekinemo sa tim i da krenemo sa određenim programima u meri u kojoj nam je to trenutno dozvoljeno – rekao je direktor Srpskog kulturnog centra Vukovar Srđan Sekulić.

Kao Dan državnosti Srbije 15. februar obeležava se od 2002. godine. Na prigodan način taj dan svake godine obeležava i Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru.

– Svake godine obeležimo Sretenje ili u Konzulatu ili u Ambasadi u Zagrebu, ali ove godine kao što i sami znate situacija je specifična i moramo da se ponašamo u skladu sa tim. Zato je ove godine Sretenje obeleženo nešto skromnije, ali sa ovom izložbom kojom prikazujemo znamenite Srbe želimo da dostojno proslavimo praznik koji se ponovo proslavlja od kada je Skupština Srbije 2001. godine donela odluku o Danu državnosti – rekao je konzul Milan Šapić.

Sretenje za državnost Republike Srbije ima dvostruki značaj.

– Ovaj datum predstavlja spoj 1804. godine kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak i 1835. kada je u Kragujevcu donet prvi demokratski ustav Srbije – pojašnjava konzul Šapić.

Izložba “Znameniti Srbi” postavljena je u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Vukovaru i otvorena je do kraja februara, svakog radnog dana od 8 do 14 časova.