U ponedeljak je širom Hrvatske distribuisano 25.200 doza vakcina Moderne i AstraZenece, namenjenih za vakcinisanje osoba starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika.

– Količine vakcina određene su proporcionalno broju stanovnika, pa je u našu županiju stiglo 300 doza Modernine i 600 doza vakcine AstraZenece – rekla je jutros u izjavi za Radio Borovo direktorica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-sremske županije dr. Kata Krešić.

Vakcina će biti podeljena lekarima porodične medicine, koji će u svojim ordinacijama vakcinisati svoje pacijente. U drugoj fazi vakcinisaće se stariji od 65 godina i hronični bolesnici.

– Kako se radi o manjim količinama vakcine u drugoj isporuci, vakcina neće stići do svih ordinacija – napominje dr. Krešić.

U našoj županiji dosad je vakcinisano oko 2.300 osoba, od toga polovina drugom dozom, a polovina će drugom dozom biti vakcinisana ove i iduće sedmice.

U prvoj fazi vakcinisane su osobe u domovima za starije i zdravstveni radnici Pfizerovom vakcinom. Juče su stigle određene količine vakcine tog proizvođača i za drugu fazu vakcinacije, koja je takođe namenjena starijim osobama u domovima za starije i zdravstvenim radnicima.

Prema rečima Kate Krešić, još 10 hiljada osoba predbeleženo je za vakcinaciju kod svojih lekara. Epidemiološku situaciju u našoj županiji ocenila je povoljnom.

– U odnosu na period kada smo imali nekoliko stotina novopozitivnih sada su te brojke male i možemo reći da je epidemiološka situacija neuporedivo bolja i naravno težiti tome da se te brojke i dalje smanjuju – zaključila je dr. Krešić i još jednom pozvala građane na pridržavanje propisanih epidemioloških mera.

S.V./D.Z.