U okviru trogodišnjeg programa “Uključivanjem do bolje integracije” Udruženje žena Vukovar organizovalo je besplatan kurs šivanja za 10 žena s kojima je rad zbog epidemiološke situacije organizovan u dve grupe.

Prva grupa od pet žena uspešno je završila kurs i danas su im uručene diplome. Među polaznicama kursa, koji je počeo 1. februara ove godine, bila je i Branka Todorović iz Bijelog Brda, koja se za kurs prijavila iz praktičnih razloga.

– Planirala sam da kupim šivaću mašinu, ali nisam znala šiti. Na ovom kursu naučila sam osnove šivanja i jako sam zadovoljna – priča Branka.

Kurs je uspešno završila i Biljana Smiljanić iz Negoslavaca i tako ispunila želju iz detinjstva.

– Dosad nisam imala priliku da naučim šiti, mada mi je to želja još iz detinjstva, koja mi se sad ispunila – kaže Biljana.

Osnove šivanja savladala je i dugogodišnja članica Udruženja žena Vukovar Marija Fuder iz Vukovara.

– Nisam imala nikakvo predznanje, ali sam kreativna. Pored toga što sam naučila osnove šivanja, kvalitetno sam ispunila i svoje slobodno vreme – napominje Marija.

Kurs traje 20 radnih sati, a voditeljka je dizajnerka Violeta Vran iz Darde.

– Mogu vam reći da sam oduševljena radom ove organizacije i ženama koje su se prijavile. Zadovoljna sam napretkom koji su postigle i ponosna na sve njih. Dosta toga žene znaju, a često nisu svesne svojih sposobnosti – ističe Violeta.

U Udruženju žena Vukovar, kako saznajemo od Dejane Jasenovčanin, zadovoljni su velikim interesom žena za ovaj kurs.

– Ponosne smo jer je odaziv bio zaista veliki, a prednost su imale žene u nepovoljnom položaju, žene starije od 50 godina, nezaposlene žene, žene žrtve porodičnog nasilja te korisnice zajamčene minimalne naknade – pojašnjava Dejana.

Trogodišnji program “Uključivanjem do bolje integracije” finansira Ministartvo rada, a Udruženje žena Vukovar projekat provodi u partnerstvu sa opštinama Stari Jankovci i Trpinja te Centrom za socijalnu skrb Vukovar.

Besplatnu obuku iz šivanja od petka, 12. februara dobiće još pet žena. Kurs je organizovan u prostorijama Udruženja žena Vukovar, koje je obezbedilo svu potrebnu opremu i materijal.

D.Z.