U protekla 24 sata zabeleženo je 577 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od ukupno testiranih 6.829 uzoraka, pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.596. Među njima je 1.055 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga su na respiratoru 92 pacijenta. Preminulo je još 14 osoba, saopštio je Štab civilne zaštite Republike Hrvatske.

Britanski soj koronavirusa stigao je i u Hrvatrsku. U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu juče su potvrđena tri slučaja ove mutacije, kod 50-godišnjaka, deteta od 3,5 godine i 34-godišnjaka, rekla je na konferenciji Nacionalnog štaba civilne zaštite direktorica Klinike Alemka Markotić.

HZJZ je 20-ak uzoraka poslao u špansku laboratoriju, od kojih je osam preliminarno pozitivno na britanski soj.

Prema podacima županijskih Štabova civilne zaštite, u Osječko-baranjskoj županiji od testiranih 327 uzoraka pozitivna su bila 33, a najviše novopozitivnih ima prebivalište na području Osijeka i Đakova. Na bolničkom lečenju nalazi se 69 osoba i to 52-ve u Kliničkom bolničkom centru Osijek, od kojih je 13 na respiratoru, a u Opštoj županijskoj bolnici Našice hospitalizovano je 17 pacijenata s tim oboljenjem. Preminule su dve osobe u dobi od 73 i 94 godine, saopštio je Štab civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

U Vukovarsko-sremskoj županiji testirano je 215 osoba, od kojih je pozitivno bilo 16. Pet novopozitivnih osoba je iz Vukovara, četiri iz Rokovaca, 3 iz Vinkovaca, 2 iz Ivankova te po jedna iz Bršadina i Tordinaca. Trenutno je zbog bolesti COVID-19 u našoj županiji na bolničkom lečenju 28 pacijenata.